Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au finalizat în timp record cercetările în cazul lui Markovics Romulus, liderul clanului Neguş, arestat pe 29 octombrie şi acuzat de loviri sau alte violenţe, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

După cum se ştie, dosarul a pornit de la un scandal pe care Romi Neguş l-a provocat în clubul Atti's  în noaptea de 22/23 octombrie, în jurul orei 3. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Neguş a intrat în local însoţit de un grup de circa 15-20 de persoane, a smuls microfonul din mâna solistei Claudia Ciobanu şi a început să strige „Toţi copiii să plece acasă!", cerându-le astfel clienţilor să iasă.

Aproximativ 50 de clienţi ai localului, care îl cunoşteau ca fiind deosebit de agresiv şi violent, s-au ridicat de la mese şi au părăsit incinta. În club au rămas patronul localului, Lasztoczi Attila Robert, personalul, formaţia şi cinci clienţi: Claudiu-Florin Cora, Claudiu Miclăuş, Mihai Gabor, Cristian Baidoc, Paul Bila, toţi apropiaţi ai patronilor firmei de pază Super Security, Mihai Gabor (concidenţă de nume), şi Viorel Gavriş, cu care Romi Neguş era în conflict.

„Te crezi smardoi"

Primul client agresat a fost Claudiu Cora. „De teamă am mers cu el afară din local", a povestit Cora, arătând că, după ce a părăsit incinta clubului, Neguş l-a întrebat „de când este el smardoi", lovindu-l apoi cu pumnul în faţă, „moment în care ceilalţi indivizi care îl însoţeau pe inculpat i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi cu picioarele".

Victima a reuşit, în cele din urmă, să scape şi să fugă, iar Romi Neguş şi trupa lui s-au întors în club, unde s-au luat la bătaie cu băieţii rămaşi la masa lui Cora - Mihai Gabor, Claudiu Miclăuş, Cristian Baidoc şi Paul Bila - provocând totodată şi distrugerea unor bunuri din local, pagube estimate la aproape 800 de lei.

De furia bătăuşilor nu a scăpat nici patronul localului, Lasztoczi Attila Robert, care, speriat de scandal şi de distrugerile provocate, a intervenit pentru a aplana conflictul, cerându-i lui Romi şi celor care îl însoţeau să părăsească localul.

„E doar un avertisment"

„Neguş l-a lovit pe Lasztoczi Attila Robert şi i-a atras atenţia că „acesta este doar un avertisment" după care inculpatul a dat cu piciorul în uşă şi a plecat", se arată în rechizitoriu, care lasă să se înţeleagă că atenţionarea pare să fie motivată de faptul că patronul localului ar fi refuzat să plătească taxa de protecţie. „Inculpatul este cunoscut în Oradea ca ocupându-se cu perceperea de taxe de protecţie", se specifică în document.

În afară de Lasztoczi, nicio victimă nu a depus plângere împotriva atacatorilor, rezumându-se să facă declaraţii doar în calitate de martor împotriva acestuia.

„Au arătat cu toţii că nu doresc să formuleze plângere prealabilă împotriva acestora. Atitudinea este frecventă şi în alte dosare penale, persoanele agresate de către inculpat neasumându-şi „riscul" formulării unei plângeri împotriva clanului Neguş, unul extrem de violent care acţionează pe raza municipiului Oradea şi care se ocupă cu trafic de persoane, proxenetism, şantaj şi recuperări de bani", susţin procurorii.

Dosar din dosar

În total, anchetatorii au reuşit să audieze 13 martori cu ajutorul cărora au reuşit să identifice patru persoane din grupul atacatorilor: Murvai Iuliu, zis „Ciuspais", văr cu Markovics Romulus, Marcel-Marius Tudoran, zis „Marci", Varga Zoltan, zis „Tigu" şi Viorel Budău.

În timpul anchetei, însă, Murvai, de exemplu, a negat incidentul din clubul Atti's, declarând cu tupeu că a intrat cu Neguş doar „la o vodcă", singuri, şi nici vorbă să provoace distrugeri, scandal ori violenţe. Markovics nici măcar nu a dat vreo declaraţie în faţa procurorilor, prevalându-se de „dreptul la tăcere".

Cum versiunea lui Murvai a fost contrazisă de declaraţiile victimelor şi ale martorilor, procurorii au decis trimiterea în judecată a lui Neguş şi formarea unui nou dosar împotriva lui Murvai, Tudoran, Varga şi Budău, dar şi a celorlalte persoane neidentificate până în prezent, pentru continuarea cercetărilor, acuzaţiile în cazul lor fiind de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Deocamdată, Neguş va fi judecat în stare de arest preventiv, măsură dispusă de Judecătoria Oradea pe 29 octombrie şi menţinută de Tribunalul Bihor, care a şi prelungit-o la 15 zile.

Băiat cu probleme

Deşi are mai multe infracţiuni la activ, potrivit rechizitoriului, Romi Neguş, acum în vârstă de 24 ani, nu poate fi considerat recidivist deoarece le-a comis în perioada minoratului. Din cazierul său reiese că, până în prezent, Neguş a avut două condamnări, una în 2001, la 1 an şi 6 luni cu suspendare dată de Judecătoria Oradea pentru furt calificat şi una în 2003, la 9 luni de închisoare cu executare, pronunţată de Tribunalul Bihor, pentru tentativă la tâlhărie.

Markovics mai este cercetat, tot pentru loviri şi alte violenţe, într-un dosar deschis pe marginea unui alt scandal provocat la sfârşitul lunii septembrie în Piaţa Unirii din Oradea, unde, înarmat cu o sabie ninja a tăbărât asupra unui alt interlop, însoţit fiind de Mihai Gabor, zis Grecu.