La sfârşitul lunii iulie, un control inopinat al comisarilor Gărzii de Mediu şi al poliţiştilor de la IPJ Bihor scotea la iveală o situaţie halucinantă. O firmă din Finiş, profilată pe colectarea şi neutralizarea deşeurilor, inclusiv a celor periculoase, a fost prinsă că şi-a instalat o conductă ascunsă până într-un afluent al Crişului Negru, prin care substanţe chimice extrem de nocive, cum ar fi acid clorhidric, erau trimise direct în râu. 

BIHOREANUL a aflat că afacerea e coordonată de Lucian Budău, fiul unui fost primar al comunei, care a câştigat milioane de lei din preluarea de reziduuri periculoase, între care şi 19 tone de cianuri, fără să respecte minime reguli de neutralizare, fără să le înregistreze şi, până acum, fără să dea socoteală!

Conductă clandestină

Firma General Ecologic Solution SRL - controlată de Lucian Budău (foto), fiul fostului primar PD Ioan Budău şi soţ al şefei Oficiului de Cadastru Beiuş, Adela Budău - a intrat în atenţia publică în vară. După cum a relatat şi BIHOREANUL atunci, un control neanunţat al comisarilor de mediu, făcut împreună cu poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor, a scos la iveală că deşeurile lichide, inclusiv acid clorhidric, în loc să fie tratate şi predate unei staţii de epurare, erau vărsate într-un afluent al Crişului Negru, printr-o conductă ascunsă, lungă de 300 de metri. 

Analizele au indicat că apa avea o depăşire de 110 ori a limitei maxime admise de azot amoniacal şi de 4,88 ori a consumului chimic de oxigen, cel din urmă parametru indicând o poluare masivă, ce punea în pericol flora şi fauna.

Descoperirea a fost făcută pe 21 iulie, când Budău s-a ales cu o amendă de 100.000 lei şi cu dosar penal pentru încălcarea mai multor acte normative - Legea 107/1997 a Apelor, OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, care stipulează pedepse cu închisoarea între 1 şi 5 ani pentru nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare şi eliminare a deşeurilor periculoase, interzicând explicit evacuarea acestora în apele de suprafaţă şi subterane. 

"Ecologic" la greu

BIHOREANUL a aflat ulterior că afaceristul care a otrăvit Crişul Negru are contracte cu mai toţi agenţii economici din zona Beiuşului care generează deşeuri periculoase, fiind "canalizaţi" spre acesta de funcţionarii din domeniu. "Ni s-a spus că e singurul autorizat din zonă", a declarat publicaţiei reprezentantul unui producător de mobilă. 

Mai mult, Budău şi-a găsit clienţi şi în Parcul Industrial Oradea, iar asta pentru că practica preţuri mult sub cele ale altor firme din domeniu, între companiile cu care a încheiat contracte numărându-se şi multinaţionale precum Faist Mekatronic şi Vernicolor, furnizoare de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto, deci generatoare de cantităţi mari de deşeuri periculoase, inclusiv nămoluri şi turte de filtrare, respectiv cianuri cu conţinut de metale grele.

Controlul de fond care a urmat după descoperirea făcută la General Ecologic Solution SRL a cuprins şi o altă firmă de profil gestionată de Budău, cu nume asemănător, Ecologic Solution Prod SRL, cu sediul în Drăgăneşti. Care, de aşteptat, numai ecologică nu era! Pe platformele de colectare şi în halele de tratare domnea haosul: recipiente uriaşe cu acid clorhidric şi alte substanţe chimice periculoase zăceau direct pe sol, fără să fie măcar inscripţionate, iar în şoproane erau depozitate nămoluri de şlam în big-baxuri din care se scurgeau ape uzate direct în sol. 

Fără analize, fără canalizare

Mai grav, instalaţiile din incintă, deşi menţionate în autorizaţia de mediu, nu erau funcţionale, iar laboratoarele nu fuseseră folosite niciodată, atât Budău, cât şi angajaţii recunoscând că nu au făcut analize nici la preluarea deşeurilor, nici înainte de eliminarea acestora. 

La Finiş situaţia era şi mai bizară: deşi racordată la reţeaua de apă, firma nu avea contor şi nicio evidenţă din care să reiasă cantităţile de apă preluate din reţea pentru tratarea deşeurilor. În plus, nu era legată la reţeaua de canalizare, cu toate că era menţionată, mincinos, în autorizaţia de mediu. Însă chiar dacă ar fi fost făcut racordul, tot nu putea evacua ape uzate, deoarece localitatea nu are, de fapt, reţea de canalizare şi staţie de epurare funcţionale.  

Notificat în urmă cu două săptămâni de reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor să predea evidenţa clienţilor şi a deşeurilor periculoase preluate, afaceristul s-a conformat cu întârziere şi doar parţial, depunând numai o parte dintre acte, fără nimic referitor la cianurile pe care le-a preluat, în cantitate de aproape 20 de tone. 

Controlul se extinde 

Ce a făcut cu acestea? Cum le-a putut trata pe platformele proprii, dacă nu avea instalaţii funcţionale? Le-a predat cu adevărat unor firme specializate, sau au mers toate pe apa Crişului? În ce măsură ştiau şi partenerii săi că deşeurile nu sunt de fapt neutralizate, dar au participat la "combinaţie" pentru a-şi "optimiza costurile"? Rămâne să stabilească, acum, comisarii de mediu şi poliţiştii, care au început să verifice, pe rând, toate actele primite şi să le confrunte cu cele solicitate, deja, de la clienţii afaceristului, între timp identificaţi. 

"La această dată nu am finalizat verificările privind trasabilitatea tuturor cantităţilor de deşeuri tratate de cele două societăţi, adică ce s-a întâmplat cu ele din momentul în care au fost preluate. Asta pentru că din documente reiese că anumite reziduuri tratate au fost transportate ulterior în alte judeţe din ţară", a explicat BIHOREANULUI şeful Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu (foto)

Potrivit acestuia, instituţia va informa Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, pentru extinderea verificărilor la toate societăţile menţionate în actele puse la dispoziţie de Budău, ca puncte de eliminare a acestor deşeuri. "Evident, vom colabora cu specialiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pentru finalizarea controlului", mai spune Şerbănescu. 

Stop joc!

Între timp, comisarii au întocmit deja procesul verbal prin care afaceristul s-a ales cu o nouă amendă de 100.000 lei, de astă dată pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, lipsa buletinelor de analiză şi a documentelor doveditoare pentru procesul tehnologic de tratare. 

Interpelat de BIHOREANULUI, Lucian Budău a refuzat orice comentariu. Pe de altă parte, însă, a început să-şi notifice clienţii, informându-i că-şi închide "prăvălia". "S-a luat această hotărâre din cauza aspectelor economice existente în ţară, care nu mai justifică momentan această activitate, nemaiputând susţine financiar resursele existente", a transmis afaceristul, într-un limbaj împiedicat, partenerilor. 

De vină ar fi, vezi Doamne, pandemia, care ar fi oprit întreaga economie din judeţ, nu afacerile otrăvitoare cu care a fost prins în ogradă...


AFACERI PE PROFIT
Avere din otravă

Deşeurile periculoase sunt cele care constituie o ameninţare pentru sănătatea omului sau pentru natură. În această categorie intră şi reziduurile industriale lichide, precum şlamul, acizii de decapare, deşeurile de vopsele şi lacuri cu solvenţi, fluide de antigel, cianurile cu conţinut de metale grele, pentru preluarea şi neutralizarea lor firmele specializate încasând sume serioase. 

Potrivit specialiştilor contactaţi de BIHOREANUL, în cazul acizilor tarifele de neutralizare se cifrează la circa 150 euro/tonă, în timp ce pentru cianuri preţurile variază între 300-500 euro/tona, iar pentru şlam (apă contaminată cu metale) între 150-200 euro/tona. 

Din prelucrarea acestor deşeuri rezultă şi câştiguri indirecte. Din şlam, de pildă, se extrag metalele, iar apa, care reprezintă aproximativ 95% din cantitate, e preluată de staţiile de epurare în schimbul unor taxe modice, de câţiva lei pe metrul cub. În final, metalele rămase sunt predate altor firme specializate, pentru incinerare.

În Bihor, una dintre cele mai cunoscute firme de colectare şi neutralizare a deşeurilor periculoase industriale este Ecosafe SRL, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei, mult sub cele două firme "ecologice" patronate de Lucian Budău, care au încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri însumată de peste 4 milioane lei.