Asociaţia Forumul Civil din Debrețin a cerut autorităților din Ungaria să suspende o investiție majoră anunțată de Guvernul de la Budapesta și de o companie chineză. Este vorba de o fabrică uriașă de baterii care ar urma să se construiască în oraș și pe care unii locuitori o consideră periculoasă pentru mediu și pentru resursele de energie.

Potrivit unui articol publicat de agenția maghiară MTI, președintele Asociaţiei Forumul Civil, Zsolt Zoárd Gondola, totodată consilier local în orașul maghiar, a declarat că, din sondajele făcute până acum, starea de spirit dominantă a locuitorilor oraşului indică faptul că majoritatea populaţiei se opune implementării centralei, care este considerată a fi periculoasă.

Localnicii reclamă faptul că investiția va avea un impact negativ major asupra apei, mediului, dar și a resurselor de energie din oraș.

Zsolt Zoárd Gondola a precizat că au fost intervievate 4.600 de persoane, dintre care 72% au spus că nu doresc fabrica de acumulatori. Totodată, trei sferturi dintre maghiarii care au participat la un sondaj local realizat pe internet au respins realizarea construcţiei, iar la un forum public pe care municipalitatea l-a organizat luni, peste 800 de oameni şi-au făcut auzită vocea, opunându-se investiţiei, precizează G4media.ro.

În plus, la o dezbatere publică pe tema fabricii, sute de localnici l-au huiduit pe reprezentantul companiei chineze CATL, care a mers să prezinte investiția de 7,4 miliarde de euro, scrie portalul dailynewshungary, citat de G4media.ro.

Drept urmare, Asociația Forumul Civil recomandă suspendarea investiției. „Dacă investiţia va continua, ne vom îndrepta către o criză politică locală, deoarece este evident că acest lucru va cauza probleme şi la nivelul comunităţilor locale”, a menţionat preşedintele.

Primarul din Debrețin, László Papp (Fidesz), și experții de mediu prezenți la dezbaterea de luni au menționat că investiţia respectă cele mai stricte reglementări oficiale. „Investiţia de la Debrecen a CATL nu înseamnă nici riscuri individuale, nici unele sociale”, au spus aceştia.

Fabrica de baterii ar urma să fie deschisă în 2025.

Imagini de la dezbaterea publică:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!