Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a confirmat neregulile reclamate de Inspectoratul Şcolar la Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, şcoală care funcţionează în spaţii insalubre şi neacreditate.

Aşa cum BIHOREANUL a scris în luna octombrie a anului trecut, în premieră, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a reclamat Ministerului Educaţiei condiţiile jalnice în care funcţionează Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, înfiinţată chiar anul trecut. Verificarea făcută de IŞJ a scos la iveală şi că mai mulţi elevi au fost înscrişi la cursurile profesionale fără ştirea lor sau a părinţilor, dar şi că şcoala nu are dotările necesare pentru pregătirea elevilor şi că singurul profesor specialist este, totodată, şoferul şcolii.

Între timp, unitatea a fost închisă de DSP Bihor, care a confirmat că sălile de clasă şi restul spaţiilor de învăţământ sunt insalubre şi nu pot primi elevi în siguranţă.

În plus, singura clasă a şcolii a fost desfiinţată, pentru că numărul de elevi înscrişi, 13, este mai mic decât minimumul impus de lege, de 15 elevi.

La locul nepotrivit

În urma sesizării făcute de IŞJ Bihor, ARACIP a făcut, în decembrie, un control la şcoală, iar miercuri a transmis concluziile verificărilor. Potrivit documentului, neregulile semnalate de Inspectoratul Şcolar s-au confirmat.

Prima constatare a inspectorilor Agenţiei este că şcoala profesională nu funcţionează în spaţiul în care a fost autorizată. Concret, ea ar trebui să fie găzduită în clădirea şcolii din satul Lugaşu de Jos, dar în realitate elevii au fost chemaţi în clădirea şcolii gimnaziale din Urvind. Or, conform legii, schimbarea spaţiului unei şcoli fără acordul autorităţilor este interzisă.

Mai mult, se arată în raport, autorizarea şcolii profesionale s-a făcut în 2019, cu promisiunea Primăriei din comună că va construi două clădiri noi, prin PNDL, iar până atunci va pune la dispoziţia şcolii două încăperi din clădirea „Clubului Tineretului” din comună, care vor fi amenajate ca ateliere de practică. Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost onorată, ARACIP confirmând acum că şcoala profesională nu are laboratoare de specialitate sau ateliere practice, nici la sediul din Lugaşu de Jos, nici în Urvind. De asemenea, în clădirea din Urvind, nu există cabinet de informatică, sală sau măcar teren de sport ori grupuri sanitare distincte pentru băieţi şi fete.

Agenţia a mai notat că unitatea de învățământ nu are autorizaţie de la ISU Crişana, care a făcut mai multe controale şi a constatat de fiecare dată că există un risc de incendiu.

Constatări: „neîndeplinirea standardelor” şi „aspecte negative”

În raportul transmis miercuri către IŞJ Bihor, ARACIP mai arată că, intervievat de inspectori, primarul din comună, Sorban Levente, a spus că nu a putut face lucrări de reabilitare la şcoală „din motive tehnice”, precum „achiziţii publice, insolvenţa firmelor care au câştigat licitaţia etc.”. Agenţia a concluzionat că nu s-au făcut investiţii nici măcar în îmbunătăţirea dotărilor şcolii, proiect care nu ar fi depins de constructori.

Despre resursa umană a şcolii, ARACIP nu face nicio precizare. În schimb, confirmă că unica formaţiune de elevi a fost desfiinţată.

În aceste condiţii, „având în vedere aspectele negative constatate”, Agenţia a decis să menţină autorizarea Şcolii Profesionale „Ovidiu Drimba”, la sediul din Lugaşu de Jos nr. 209/B, dar, pentru că „s-a constatat neîndeplinirea standardelor naţionale de evaluare”, aplică prevederile articolului 34 din OUG 75/2005.

Asta înseamnă că şcoala are termen de un an să remedieze toate deficienţele constatate, iar apoi trebuie să solicite ARACIP o nouă evaluare. Dacă problemele nu vor fi soluţionate până atunci, şcoala va intra în aşa-numita procedură de lichidare, adică se va desfiinţa.

Şcoală pe hârtie

Până atunci, rămâne la latitudinea Inspectoratului Şcolar dacă Şcoala Profesională va mai organiza cursuri sau nu. Potrivit ARACIP, IŞJ Bihor trebuie să decidă dacă îi aprobă un plan de şcolarizare, adică posibilitatea de a organiza din nou înscrieri.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage a declarat BIHOREANULUI că acest lucru nu se va întâmpla. „ARACIP a procedat corect, a constatat neîndeplinirea criteriilor de legalitate şi acum aplică prevederile legale, aşa că IŞJ Bihor nu va aproba un plan de şcolarizare”, a declarat Blage.

Potrivit acestuia, chiar dacă în prezent se derulează lucrări de renovare la clădirea din Urvind, Şcoala Profesională, care oricum ar trebui să funcţioneze în Lugaşu de Jos, nu are condiţiile prielnice pentru pregătirea elevilor.

În plus, nici interes faţă de cursurile acesteia nu există, dovadă fiind numărul mic de elevi înscrişi anul trecut. Aşa că, cel puţin un an, şcoala profesională din Lugaşu de Jos rămâne funcţională doar pe hârtie.