Ştiu că nu sunt original cu întrebarea, dar nu "originalitatea" ne lipseşte nouă (ba dimpotrivă, avem aşa multă încât se scufundă în fabulaţie), ci mai degrabă bunul-simţ. Aşadar: când se strică maşina familiei, i-o duci la reparat unui mecanic sau unui lăutar? Şi dacă răspunsul este cel corect, atunci de ce ţi-ai încredinţa sănătatea nu medicilor, ci gălăgioşilor care susţin că "virusul nu există" ori că-i "inofensiv" cu aceeaşi tărie cu care acum câteva secole înaintaşii lor ziceau că Pământul este plat şi că anemia se tratează cu lăsare de sânge?

De vreo 2-3 săptămâni, tot mai mulţi doctori, epuizaţi de efort şi frustraţi de valul denigrator, atenţionează că în tot mai multe spitale nu mai sunt locuri pentru noii bolnavi cu coronavirus, că fiecare plimbăreţ de Covid poate infecta alte 3-4 persoane, împovărând şi mai mult sistemul sanitar. Fără mare succes, însă: conspiraţionismul e mai spectaculos şi sonor!

Nu-i o coincidenţă că instituţiile a căror onestă funcţionare este poveste (precum Avocatul Poporului şi CCR) au făcut zdrenţe credibilitatea autorităţilor executive obligate să gestioneze criza generată de pandemie. Nu întâmplător criticii "lagărului medical" şi promotorii "libertăţii" covidiene sunt aceiaşi care au fabricat sintagma "statul paralel". Nu degeaba adepţii lor care au protestat în Bucureşti contra prevenţiei sanitare au aplaudat la Ambasada Rusiei. Şi nu-i lipsit de relevanţă că tocmai vedetele de carton, "bombardierii" şi analfabeţii funcţional confundă "drepturile şi libertăţile" cu privilegiul iresponsabilităţii.

Zi de zi, pas cu pas, toţi lansează elucubraţii, ba că autorităţile au transformat Grădina Maicii Domnului în "dictatură medicală" (dar cine să trateze boala dacă nu doctorii?), într-o "republică a amenzilor" (deşi în Spania ele ajung nu la 20.000 lei, ca la noi, până să le anuleze CCR, ci până la 600.000 euro), că "nu testăm" (cu toate că la milionul de locuitori o facem mai mult decât Franţa, Olanda ori Ungaria).

Rezultatul este nu doar perpetuarea dinamicii crescătoare a epidemiei, cu efectul logic al aglomerării spitalelor, ci şi şubrezirea economiei, de vreme ce tot mai multe ţări interzic/restricţionează accesul cetăţenilor români. Şi nu fiindcă Occidentul ne-ar vrea "îngenunchiaţi", ci pentru că noi nu vrem să purtăm (corect) o mască de-un leu şi să ne spălăm (măcar) pe mâini.

Situaţia e prea gravă, aşa că Guvernul ar face bine să renunţe la comunicate seci cu cifre ce nu reuşesc să zugrăvească tabloul dezastrului şi să transmită oamenilor mai mult decât atât, să înlocuiască "mesajele de responsabilitate socială" mult prea banalizate ("Poartă mască!") cu relatări din cazuistica concretă, să pună în văzul lumii experienţele medicilor din "tranşee", ale celor trecuţi prin boală şi rămaşi cu sechele, ale familiilor văduvite de apropiaţii pe care Covidul i-a învins.

Altfel, continuăm să ne învârtim în cerc şi numai Dumnezeu cu mila ne mai scapă...