Cu un an înaintea campaniei pentru alegerile locale, USR devine primul partid care și-a stabilit viitorul candidat la funcția de primar al Oradiei. Daniel Palaghianu este președintele USR Oradea, a fost subprefect al județului Bihor timp de aproape un an, coleg în aceeași lojă masonică cu succesorul său Emilian Pavel și cu alți reprezentanți ai PSD, și activează ca antreprenor în domeniul consultanței.

În tinerețe a fost, timp de trei ani, ofițer de intendență.

„O biografie care îl recomandă”

Potrivit unui comunicat dat publicității de USR Oradea luni, organizația l-a desemnat drept candidat la Primăria Oradea pe Daniel Palaghianu, „fost ofițer al Armatei Române, antreprenor în domeniul consultanței de business și fost subprefect al județului Bihor din partea USR”, fără a menționa când a avut loc această desemnare ori dacă a avut și concurenți, și nici prin ce procedură a fost desemnat sau de către care organism al partidului.

Despre Palaghianu, USR Oradea arată că „provine dintr-o familie de militari, a ales cariera militară pentru a urma tradiția, dar și din datorie față de țară”, precum și că are „doi băieți, cel mare absolvent de inginerie aerospațială la Florida Institute of Technology din Statele Unite”.

De asemenea, USR transmite că Palaghianu „are o biografie care îl recomandă pentru funcția de primar”, deoarece a urmat școala militară de la 14 ani, a absolvit Academia Militară și a activat în armată, timp de trei ani.

„Ulterior, a trecut în rezervă pentru a lucra în poziții de top management în companii mari și multinaționale, unde și-a dezvoltat competențele de lider și manager. Și-a întemeiat propria firmă de consultanță în afaceri. Are clienți companii importante și de succes din Oradea și din Bihor pe care le-a ajutat să își dezvolte afacerile și să devină mai competitive pe piața internă și externă”, mai spune USR, completând că „Daniel Palaghianu a intrat în politică revoltat de incapacitatea administrației publice de a rezolva problemele oamenilor”.

Mesaj pentru orădeni

„Misiunea mea este să conving orădenii că prezența USR în Consiliul Local al orașului ar fi în beneficiul lor. USR nu este, din păcate, în Consiliul Local Oradea, acolo unde ar fi putut susține, cu mai mult succes, proiectele noastre: transport școlar, crearea unei păduri urbane în Parcul 1 Decembrie, înființarea unui parc științific și astronomic în Oradea, condiții mai bune în Adăpostul Grivei, doar ca să enumăr câteva”, este mesajul pe care Daniel Palaghianu îl transmite, prin organizația municipală a USR, către orădeni.

„Viziunea noastră pentru oraș, mai apropiată de nevoile de zi cu zi ale locuitorilor, este complementară celei a administrației PNL. Vom veni în fața orădenilor cu un plan de reducere a costurilor vieții în oraș, pentru educație și cultură, pentru mai multe spații verzi și activități comunitare, astfel încât chiar să avem ce face în oraș. Dar are și o componentă care ține de istoria orașului nostru, de strălucirea lui de odinioară, în special în domeniul cunoașterii. Oradea a fost avangardă în multe domenii, de la drept, la astronomie, iar școala orădeană era una de prestigiu în România și în regiune, Voi fi portavocea acestor idei și proiecte pentru Oradea, astfel încât viziunea USR să fie bine cunoscută de orădeni în ziua votului”, spune Palaghianu, potrivit comunicatului USR.

Organizația precizează că „îi invită pe toți orădenii să acorde atenție proiectului nostru pentru Oradea”, deoarece „USR Oradea este o echipă formată din oameni competenți, integri și dedicați, care vor să contribuie la creșterea calității vieții în orașul nostru”.

Voia de anul trecut

Daniel Palaghianu și-a anunțat intenția de a deveni primar al Oradiei încă din luna decembrie a anului trecut, când a mărturisit acest lucru într-o conferință de presă, cu ocazia unei vizite făcute aici de președintele USR, Cătălin Drulă.

Cu o lună înaintea anunțului său, BIHOREANUL a dezvăluit că USR-istul, la fel ca unul dintre foștii săi colegi de partid, Flavius Bunoiu, este mason și coleg de lojă masonică, Varadinum, cu tineri politicieni din PSD, cum ar fi Emilian Pavel, cel care i-a și succedat în funcția de subprefect (pe care a deținut-o din februarie până în septembrie 2021), sau consilierul județean Sergiu David.  

Conform CV-ului, Daniel Palaghianu s-a născut în Bistrița Năsăud, a absolvit Institutul Militar de Intendență și Finanțe din Sibiu în promoția 1997, fiind ofițer III Comandament până în anul 2000, când a preferat să iasă în rezervă.

Ulterior, a lucrat ca director economic la firme precum Metropolis Group (Bistrița), Galassini, HR Essers și Ramada (Oradea), din 2013 deținând și propria firmă de expertiză contabilă, consultanță fiscală, audit și administrarea afacerilor.

În luna martie a acestui an, USR Oradea a anunțat că Palaghianu a fost reales președinte al organizației municipale, în ciuda faptului că unii foști colegi i-au cerut demisia pentru că nu și-a declarat apartenența la masonerie, la fel procedând, însă, și președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean.

La precedentele alegeri locale, din 2020, în Oradea USR a obținut 3,03% din voturile alegătorilor prezenți la urne, având-o candidată pe Ioana Mihăilă, iar pentru președinția Consiliului Județean Bihor, unde a candidat Simona Bișboacă, a primit 1,54% din voturi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!