Proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct s-a dovedit prea grea pentru 99 dintre candidaţi, adică peste o treime, care nu au luat nota minimă de trecere, 7.

„Din numărul total de candidați prezenți, 63,74% au obținut note peste 7,00”, a transmis vineri seară Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

La examen au fost prezenţi 273 de candidaţi din cei 285 înscrişi. 12 profesori au absentat, iar unul a cerut să susţină proba într-o sesiune specială, fiind în izolare din cauza infectării cu Covid-19. „Nu s-a retras niciun candidat, de asemenea niciun candidat nu a fost eliminat”, a mai transmis IŞJ Bihor.

Unicul candidat care n-a putut participa vineri la examen, fiind infectat cu Covid-19, va susţine examenul scris pe 28 octombrie.

Cod de succes

Din rândul celor 174 de candidaţi admişi, cea mai mare notă obţinută este 9,2. Aşa cum BIHOREANUL a scris, majoritatea candidaţilor au optat pentru anonimizarea numelor, aşa că este imposibil de spus cine este profesorul sau profesoara cu codul „6362520” care a reuşit să ia acest punctaj. Alţi patru candidaţi au primit nota 9, şi numele lor fiind secrete.

Din rândul candidaţilor care nu s-au ruşinat să-şi dezvăluie identitatea, cele mai mari note le-au luat directoarea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, Antonia Nica, cu 8,6, şi directorul Colegiului Onisifor Ghibu, Iulius Timar, cu acelaşi punctaj.

La polul opus, cea mai mică notă este 4,2, obţinută de un candidat anonim. Acest clasament continuă cu mai multe note de 5,2 şi 5,4, tot ale unor necunoscuţi.

Ce-au făcut foştii inspectori generali?

Vineri dimineaţă, înainte de intrarea în sălile de examen, BIHOREANUL i-a întâlnit în curtea Colegiului Mihai Eminescu (centrul în care a avut loc proba scrisă) şi pe trei foşti inspectori şcolari generali: Virgil Blage, Alin Novac Iuhas şi Nicolae Avram. Toţi trei au spus că şi-au anonimizat numele pentru că... au putut, şi au spus că rezultatele lor „se vor afla”.

Din cei trei, până la publicarea acestei ştiri, doar Blage şi Novac au confirmat că au promovat examenul. „Am promovat cu nota 8,2", a declarat Novac Iuhas.

În schimb, Blage a refuzat să dezvăluie ce punctaj a obţinut. „Din raţiuni de strategie, nu pot. Nici eu nu cunosc notele potenţialilor contracandidaţi şi nu doresc să le ofer favoruri”, a declarat el. 

Blage ia în calcul să candideze şi pentru conducerea altei şcoli decât Colegiul Economic Partenie Cosma, unde este director de mai mulţi ani.

Urmează interviurile

Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute la testul grilă pot depune contestaţii până duminică inclusiv, online sau la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Rezultatele finale se vor afișa pe 20 octombrie.

Între 21 octombrie şi 1 noiembrie, candidaţii cu note peste 7 la testul grilă vor trebui să aleagă unitatea sau unităţile de învăţământ unde ar vrea să fie directori sau directori adjuncţi, iar apoi să participe la probele de interviu, programate între 15 noiembrie şi 8 decembrie. Un candidat poate opta pentru mai multe şcoli sau grădiniţe.

Rezultatele finale ale concursului se vor valida de către Inspectoratul Şcolar pe 17 decembrie.

Vezi mai jos rezultatele, aşa cum au fost publicate de Inspectoratul Şcolar: