„Iertaţi-mă, nici nu pot să vorbesc. Încă nu-mi vine să cred că sunt liber", a spus Nicolae Oros la ieşirea pe poarta Penitenciarului, unde a fost aşteptat mai bine de o oră de prietena sa, Lavinia, de fratele lui, Mihai şi de câţiva amici, împreună cu care a plecat apoi spre casă.

Plecarea lui Iepu' din penitenciar nu a fost lipsită, însă, de incidente. Înainte să i se dea drumul, un criminalist a vrut să-i recolteze probe biologice pentru ADN, solicitare pe care, însă, tânărul a refuzat-o, motiv pentru care a fost dus înapoi în celulă.

„I-am spus că eu nu mai dau nicio probă fără avocatul meu. Am trecut prin prea multe şi nu mai am încredere în anchetatori. Mi-au mai făcut un test şi mi-au spus că e control dentar", a declarat Oros.

Reprezentanţii Poliţiei susţin că prelevarea de probe nu s-a solicitat pentru eventuale investigaţii, ci în baza Legii 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

„Potrivit respectivului act normativ, organele judiciare sunt obligate să preleveze probe biologice de la persoanele anchetate sau care au ispăşit condamnări pentru fapte grave, profilul genetic ale acestora fiind sunt introdus într-o bază de date specială", spun sursele citate, completând cu faptul că, în cazul unui refuz, procurorii pot solicita instanţelor de judecată să oblige persoanele în cauză să permită prelevarea de probe.

Actul normativ nu se referă, însă, la persoanele absolvite de vină iar în cazul inculpaţilor, se specifică faptul că prelevarea probelor ADN se face în timpul anchetei penale, ceea ce, în acest caz, s-a finalizat în iulie anul trecut iar instanţa de judecată nu a dispus deocamdată prelevarea de noi probe. "Dacă va dispune instanţa că trebuie, o să dau o nouă probă ADN. Dacă nu, nu", a mai spus Oros.

Citiţi pe această temă şi articolul "Nicolae Oros, tânărul acuzat că l-a împuşcat pe taximetristul găsit mort pe centură, a fost declarat nevinovat!"