Cu o întârziere de peste 40 de minute faţă de ora anunţată, preşedintele USR, Nicuşor Dan, şi doi dintre candidaţii consideraţi eligibili ai acestui partid în Bihor, notarul Silviu Dehelean (primul pe lista pentru Camera Deputaţilor) şi avocatul Cristian Rusu (cap de listă pentru Senat), au susţinut vineri o conferinţă de presă pentru a încerca să transmită mesajele electorale ale fostei Uniuni Salvaţi Bucureştiul.

Cioloş sau Dragnea

Nicuşor Dan a explicat sloganul campaniei USR - „În sfârşit, ai cu cine” - afirmând că „foarte mult timp România a avut de ales răul cel mai mic”, adică între PSD şi PNL „cu sateliţii lor”, în timp ce noul său partid vine cu „oameni care au o profesie şi sunt mulţumiţi cu profesia lor”.

Nicuşor Dan susţine că USR vrea „să schimbe modelul de om politic, să avem oameni care lucrează pentru binele comun, nu pentru binele propriu”, care nu îşi vor vota pensii speciale, care sunt „preocupaţi” de transparenţa şi debirocratizarea administraţiei, dar şi „de ceea ce se întâmplă în economia României”, dorind să stimuleze investiţii în „acele ramuri economice cu valoare adăugată mare”, precum „ştiinţa datelor, nanotehnologii ori industria farmaceutică”.

În ce priveşte miza alegerilor din 11 decembrie, preşedintele USR spune că „există două opţiuni” pentru viitorul premier, adică „Dacian Cioloş sau Liviu Dragnea”, pe cel dintâi caracterizându-l prin „onestitate şi bun simţ”, iar pe şeful PSD ca „exponent al teleormanizării”, adică al sărăcirii şi al determinării în rândul tinerilor a dorinţei de a pleca din România.

Pro competenţe

Nicuşor Dan a spus, însă, că susţinerea acordată de USR lui Cioloş, la fel ca PNL, „nu înseamnă că cauţionăm acest partid”, care a fost, la fel ca PSD, „parte a unui sistem care a adus România în situaţia în care se găseşte”.

El a afirmat că USR ţinteşte un scor electoral de „10-15 la sută” şi că va susţine un guvern condus de actualul premier fără a se alia şi cu PNL, ci pretinzând doar ca programul de guvernare al acestuia să preia programul USR. De asemenea, şeful USR a spus că nu va pretinde funcţii de miniştri, ci va cere doar ca acestea să fie acordate „celor mai competente persoane care există în România”, dar nici nu se va opune în cazul în care acestea îi vor fi subalterni politici.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, Nicuşor Dan a spus că în partidul său „există opinii de stânga şi opinii de dreapta”, că USR militează pentru alocarea a 2% din buget pentru Apărare, pentru anularea pensiilor speciale şi s-a pronunţat referitor la recentele promisiuni de creşteri salariale şi la anularea de taxe şi impozite iniţiată de PSD fără dezbatere pe buget, afirmând că acestea sunt „aspiraţii ale oricărei societăţi”, dar în cazul concret al României au fost de „un populism iresponsabil” tocmai pentru că nu au fost analizate în cadrul dezbaterilor pe proiectul de buget pe anul viitor. „Nu pot să-mi încep anul viitor cu o vacanţă în Bali când nu ştiu câţi bani voi avea”, a zis Nicuşor Dan.

De votat pentru...

Pe de altă parte, deschizătorii listelor USR Bihor pentru Camera Deputaţilor, notarul Silviu Dehelean, şi Senat, avocatul Cristian Rusu, au spus că dacă vor fi aleşi în viitorul Parlament vor profita de experienţa profesională acumulată în profesiile exercitate.

Dehelean a afirmat că va activa pentru soluţionarea problemelor Cadastrului General, care din peste 40 de milioane de proprietăţi imobiliare evidenţiază doar 7,4 milioane, insistând asupra triplei importanţe a acestei operaţiuni: tehnică (întrucât identifică terenurile existente şi suprafeţele lor), juridică (deoarece consacră drepturile proprietarilor) şi fiscală (pentru că permite încasarea taxelor şi impozitelor aferente de la proprietari).

La rându-i, avocatul Rusu a spus că apreciază activitatea DNA, pe care a numit-o „Oncologia sistemului de Justiţie”, dar a precizat că Justiţia nu ar trebui să se bazeze doar pe anticorupţie, ci şi pe prevenirea ei printr-o administraţie în care să existe reguli clare. De asemenea, avocatul a arătat că vrea să îndrepte situaţia actuală din Justiţie caracterizată prin faptul că instanţele judecătoreşti nu au o practică unitară, fiind impredictibile deoarece pe speţe similare pot da sentinţe diferite, precum şi printr-o transparenţă doar parţială, de vreme ce hotărârile colegiilor de conducere ale instanţelor nu sunt publice, nefiind aduse nici la cunoştinţa avocaţilor, mediatorilor şi experţilor.

După conferinţa de presă, liderul USR şi candidaţii din Bihor aveau planificată o întâlnire cu angajații fabricii Sogema, de pe șoseaua Borșului, iar între orele 12.00 - 17.00 urmau să fie prezenţi în zona centrală a Oradiei, pentru a sta de vorbă cu alegătorii interesaţi.