Cei care vor trece pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea se vor întâlni în curând cu patru nimfe, reprezentând primăvara, vara, toamna și iarna. Pictura murală, prezentată drept o odă dedicată stilului Art Nouveau, va fi cea mai mare realizată în Oradea, acoperind peste 700 mp.
Proiectul de artă stradală „Anotimpurile Art Nouveau” este realizat printr-o colaborare între Asociația D’Art și Asociația Pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și este finanțat cu 20.000 de euro, după ce a fost votat în programul de bugetare participativă.
Coordonatoarea proiectului este Roxie Netea, artista care a realizat și aleea colorată din Parcul Libertății și care a inițiat demersul de realizare a unor picturi pe un perete de lângă Parcul Brătianu, sub deviza „Dream Big”.
Pictura murală „Anotimpurile Art Nouveau” va fi realizată pe calcanul unei clădiri de lângă parcarea publică de pe strada Tudor Vladimirescu de către artistul timișorean Flaviu Roua, alias Jones.
Vor fi pictate patru nimfe care vor prezenta trecerea de la un anotimp la altul, cu elemente sugestive pentru fiecare, cum ar fi fluturi, muguri de cireș, floarea soarelui, frunze ruginii și zăpadă.
„Sub mâna artistului Flaviu Roua (alias Jones), fațada clădirii va fi miraculos transformată dinspre un gri anost spre o paletă cromatică bogată, cu întreg spectrul de culori, servită de prezența unor nimfe reprezentând cele patru anotimpuri. Muralul reprezintă o odă stilului Art Nouveau caracteristic orașului cu elementele decorative specifice cladirilor din Oradea și o reflecție asupra ciclurilor sezoniere progresive prin care anotimpurile iau forma unor siluete de femei tinere, maiestuoase”, a transmis Roxie Netea, printr-un comunicat.
La rândul său, APTOR subliniază că astfel de picturi îmbogățesc spiritul urbei.
„Aceste proiecte de artă stradală înnobilează spațiul public și încurajează conexiunea umană și dialogul cultural. Arta stradală devine astfel o modalitate prin care oamenii pot să viseze, să se inspire și să se conecteze la frumusețea și semnificația elementelor din jurul lor”, se arată într-un comunicat al asociației.
Imaginile care vor fi trasate pe calcanul clădirii au fost avizate și de Direcția de Cultură, după ce reprezentanții instituției au avut unele observații la variantele inițiale și au cerut modificarea acestora.
Procesul de realizare a mega-picturii murale de pe strada Tudor Vladimirescu a demarat miercuri seară, iar lucrarea ar trebui să fie gata pe finalul lunii noiembrie.
Tot atunci se va ține un eveniment cu workshopuri de inițiere în arta stradală pentru tineri, precum și cu muzică adusă de DJ locali.