Foarte mulţi spun că Florin Birta nu va fi în veci ca Ilie Bolojan. Adevărul e că nici nu e nevoie, la fel cum nu va trebui să semene nici cu regretatul primar Mihai Sturza sau cu mai puţin regretatul Petru Filip.

Odată ajuns pe scaunul de primar, inevitabil vocea ţi se îngroaşă, spatele devine mai lat, răspunzi mai greu la telefon, înveţi să spui şi "nu", ai propriile tale idei, asta pentru că funcţia creează organul. Acum, noul primar are ocazia să ne arate ce a învăţat în anii de ucenicie pe lângă Bolojan.

Am vorbit cu nişte liberali bântuiţi de vise erotice. În niciun vis de-al lor nu li se arăta scorul zdrobitor de la alegeri. Practic, toate partidele au fost făcute terci de efectul Bolojan. Cei mai şifonaţi au ieşit useriştii, care în naivitatea lor credeau că toate scrutinele seamănă între ele. Or, cum ei au cel mai inteligent electorat, acesta a preferat să dea un vot util liberalilor, convinşi că dacă membrii partidului nu se înţeleg între ei, ar fi improbabil s-o facă cu oamenii lui Birta în Consiliul Local.

Mă surprinde forma fizică excelentă a lui Ioan Mang. La etatea lui, omul a "fugit în munţi", unde face exerciţii de supravieţuire politică până mai trece rumoarea stârnită de ruşinea din alegeri.

Un caz aparte este UDMR-ul. Alegătorii maghiari s-au blazat şi nu mai ies la vot pentru a valida nişte lideri a căror unică doctrină este segregarea. Catastrofa nu e că din nou maghiarii nu au viceprimar, ci că deja încep să se obişnuiască cu asta. Absenţa lor din conducerea oraşului mi se pare însă regretabilă, pentru că vocea lor trebuie să se facă auzită în urbe. Dar poate că totuşi, după modelul Bolojan, care l-a luat consilier pe Zatyko Gyula, se îndură şi Florin Birta să-i dea acelaşi post lui Szabo Odon.

Chiar dacă noul primar poate acuza "greaua moştenire" lăsată de Bolojan, nu are nicio scuză dacă nu duce mai departe lucrurile începute. Acum să te vedem, domn’ primar!