Cea mai mare amendă din istoria Oradiei a lăsat fără replică conducerea municipalităţii orădene. „Vă rog să vă adresaţi administratorului special, Stănel Necula care vă va pune la dispoziţie toate informaţiile", a răspuns, marţi, primarul Ilie Bolojan solicitării BIHOREANULUI.

Edilul a refuzat să facă orice declaraţie pe marginea amenzii aplicate CET-ului, deşi problema datează dinaintea venirii actualului administrator special. De altfel, mai devreme, Necula declarase ziarului că nu cunoaşte nimic despre vreo amendă.

O poziție similară a avut şi fostul manager Dragoş Gligor, deşi el era cel ce conducea Electrocentrale Oradea la data producerii faptelor pentru care ar fi fost amendată societatea. Gligor a demisionat din funcție în noiembrie anul trecut, la trei luni după intrarea CET-ului în insolvență, iar în prezent îşi conduce propria fermă, la ţară.

„Nu am ce să vă spun. Cereți aceste informații conducerii societății. De când am plecat din CET am încercat să mă rup de aceste probleme", a răspuns Dragoş Gligor BIHOREANULUI.

Mai coerent s-a dovedit a fi directorul tehnic al Electrocentrale, Daniel Francisc, care confirmă înregistrarea cu întârziere a certificatelor de CO2 datorate de societate.

„Noi am cumpărat certificatele de pe Bursa Română de Mărfuri pe 29 aprilie, le-am livrat pe 30 aprilie şi nu a mai fost timp pentru cele 26 de ore de verificare a lor în Registrul European al Certificatelor. Pentru că ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost predate efectiv pe 2 mai, fapt pentru care finalizarea procedurii s-a făcut mai târziu. De altfel, aşa s-a şi notat la acea dată: procedură efectuată dar nefinalizată", a declarat Daniel Francisc.

Potrivit declaraţiei făcute marţi, la Oradea, de Ministrul Mediului, Comisia Europeană a aplicat anul trecut o amendă de 33 milioane euro societăţii Electrocentrale pentru predarea cu întârziere a certificatelor CO2. Informația nu a fost făcută publică până acum, deşi în tot acest interval de timp Ministerului Mediului a purtat o corespondenţă cu Comisia Europeană pentru anularea amenzii. Demersurile ministerului au fost fără rezultat.

Având în vedere suma enormă cerută de Comisia Europeană, după toate probabilităţile, Electrocentrale va contesta amenda în instanţă. Societatea a intrat în insolvenţă în august 2013 după ce acumulase datorii de peste 300 milioane lei, din care 265 milioane lei, sume scadente.