Seria manifestărilor organizate de Episcopia Greco-Catolică Oradea pentru comemorarea a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist continuă cu evenimentul intitulat "Noaptea arestărilor", dedicat momentului arestării Preasfințitului Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu și a celorlalți episcopi greco-catolici, în 1948.

Evenimentul se va desfășura la iniţiativa episcopului greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 16.

"Ne aflăm într-un moment cu totul deosebit, la 75 de ani de la desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice din România, şi trebuie să ne plecăm fruntea şi genunchiul în faţa celor care au suferit, pentru că datorită lor avem libertatea de azi (...) Este dificil să ne punem în locul acelor oameni şi să înţelegem cu adevărat prin ce au trecut în acele vremuri", a declarat PS Bercea, citat într-un comunicat de presă trimis de episcopie.

Programul cuprinde prezentarea cărţii intitulate "Episcopul Valeriu Traian Frenţiu în dosarele securităţii" scrisă de Sergiu Stoica și publicată la Editura Mega, Cluj-Napoca, în 2023. Cartea va fi prezentată de către istoricul Laura Stanciu.

Următorul moment important va fi o procesiune care va începe la ora 17:00 de la Palatul Episcopal Greco-Catolic şi se va încheia la Catedrala "Sfântul Nicolae" din centrul Oradiei. Aici, participanţii vor ţine candele aprinse şi vor intona Imnul Fericiţilor Episcopi Martiri Români. După aceasta, în catedrală se va cânta Acatistul Fericiţilor Episcopi Români Martiri.

Evenimentul se va încheia cu proiecţia filmului intitulat "Fericitul Episcop Valeriu Traian Frenţiu" pe faţada Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, într-o colaborare cu Oradea Heritage.

Pe de altă parte, în zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv 28 şi 29 octombrie, Palatul Episcopal va fi deschis publicului pentru expoziţia intitulată "75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice", care a fost pregătită de departamentul Cultural al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

„Aceasta va cuprinde portretele episcopilor greco-catolici martiri deținuți, precum și obiecte din patrimoniul istoric al Fericitului Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea Mare în perioada 1922-1948, arestat de autoritățile comuniste în Noaptea arestărilor și decedat la Penitenciarul din Sighet”, se explică în informarea episcopiei.

Informarea mai arată și că pe parcursul zilelor următoare va fi publicată o serie de articole din dosarul de beatificare al Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri, care are la bază o cercetare de peste 20 de ani a peste 40 de mii de documente – datele biografice, condițiile, împrejurările arestării și patrimoniul de sfințenie al acestora, făcută de Nistor Alin Bădiceanu, președinte AGRU Oradea. Conform informării, Bădiceanu realizează în prezent o lucrare de licență la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș Bolyai – departamentul Oradea – despre „Via Crucis a Episcopatului Bisericii Române-Unite”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!