Noaptea Cercetătorilor a fost marcată, vineri, şi la Oradea, unde oamenii de ştiinţă din oraş şi-au expus invenţiile, între care s-au numărat și delicatese cu ingrediente mai puţin folosite în industria alimentară. Vedetele ediţiei din acest an au fost vieţuitoarele nevertebrate aduse de un student de la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe a Universităţii din Oradea.

Încă de la debutul evenimentului, după ora 17, a fost forfotă în sala de sport a Universităţii. În prima oră, zeci de persoane, îndeosebi copii şi adolescenţi, s-au adunat în jurul standurilor.

Curioşii au descoperit o mulţime de aparate folosite în laboratoarele facultăţilor orădene, dar şi roboţi creaţi de studenţi.

A fost coadă la standul Facultăţii de Protecţia a Mediului, unde studenţii şi cadrele didactice au adus peste 1.000 de biscuiţi din ovăz, banane, scorţişoară şi porumbele, cele din urmă fiind nişte fructe de pădure mai puţin utilizate în industria alimentară, dar foarte benefice pentru organism, datorită antioxidanţilor.

De asemenea, aceştia au mai expus limonadă de zmeură şi porumbele, diferite soiuri de mere, prune şi struguri de la fermele din Bihor, precum şi magiun de prune făcut manual într-un vas de cupru, fără pic de zahăr.

Multă lume s-a strâns şi la standul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, unde studenţii şi profesorii le-au prezentat curioşilor o colecţie de nevertebrate a unui student, între care s-au numărat doi pitoni regali inofensivi, două agame cu barbă, un gândac de Madagascar şi o broască ţestoasă.

"Este pentru prima dată când aducem vieţuitoare la standul nostru. Pe lângă acestea am adus şi mai multe nevertebrate pe care le-am pescuit din Peţa în urmă cu câteva ore şi care pot fi studiate la microscop", a detaliat asistentul universitar Daniel Pop.

Copiii au fost atraşi şi de standul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, unde viitorii farmacişti au amestecat diferite substanţe şi au preparat o bază de unguent formată din vaselină şi lanolină. "Hai la standul cu poţiuni, e preferatul meu", l-a îndemnat o fată pe prietenul său.

Ca în fiecare an, şi invitaţii Universităţii au atras publicul.

Printre aceştia s-a evidențiat Poliţia Bihor, ai cărei reprezentanți i-au invitat pe participanţi în exteriorul sălii de sport, unde au putut testa ochelarii ce simulează consumul de droguri şi de alcool şi au putut urca într-o autospecială transformată într-un laborator de educaţie rutieră.

Noaptea Cercetătorilor este sărbătorită în fiecare an în sute de oraşe europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!