Oradea a fost plină de viaţă şi culoare sâmbătă seară, cu ocazia unei noi ediţii a Nopţii Muzeelor. Mii de oameni, majoritatea tineri, au luat cu asalt obiectivele care au rămas deschise până la miezul nopţii, mulţi dintre ei nereuşind să ajungă peste tot unde şi-au propus. Au fost cozi la mai multe muzee, iar programul a părut prea scurt, după cum au concluzionat unii dintre ei.

Evenimentul a început la ora 19, adunând în centrul Oradiei foarte multă lume. La ora 21, în pasajul Madach Imre, recent reabilitat şi pentru prima oară deschis în cadrul Nopţii Muzeului, DJ Maatus Pealle i-a făcut pe tineri să danseze într-o atmosferă de club.

Noaptea Muzeelor Oradea 2024

Cozi au fost şi la Casa Darvas - La Roche şi la Turnul Primăriei, unde cu 10 minute înainte de miezul nopţii încă mai erau oameni care se aşezau la coadă să urce să vadă panorama oraşului. "La turn, ţi-am zis, putem veni şi mâine şi în orice zi", a încercat să-l consoleze o mamă pe copilul ei supărat că nu a mai apucat să urce.

Şi Muzeul Francmasoneriei de pe strada Armatei Române a fost una dintre cele mai căutate destinaţii, unde s-au înregistrat mereu cozi chiar şi de 50 de metri. "Noi am avut noroc şi am «furat» startul, că a deschis mult mai devreme", a spus o tânără. Înainte cu un minut de ora 00, mai erau doritori care se rugau de paznicii de dinăutru să le deschidă uşa, în timp ce în grădina edificiului mulţi tineri încă stăteau la taclale.

Şi în clădirea principală a Muzeului Ţării Crişurilor, de pe strada Armatei Române, oamenii au tras de timp cât au putut. Cu toate că de la ora 00.00 nu se mai putut intra, mulţi dintre ei au zăbovit atraşi de jocurile de lumini ale fântânii arteziene şi de fundalul sonor relaxant. Abia după ce luminile din clădire s-au stins, iar muzica ambientală s-a oprit oamenii au început să plece spre case.

Cei care au petrecut Noaptea Muzeelor în Oradea au putut vedea unele dintre cele mai noi expoziţii şi au putut savura concerte diverse în mai multe locuri. Doritorii au putut vizita sinagogile Sion şi Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor, Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre, Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Palatul Episcopal romano-catolic (palatul baroc, fostul sediu al muzeului), Catedrala romano-catolică, Muzeul Farmaciei Rodia, Biserica romano-catolică din fortăreaţa orădeană, Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae ş.a.

Noaptea Muzeelor Oradea 2024

La final, mulţi dintre vizitatori şi-au exprimat regretul că uşile s-au închis la ora 00 şi au opinat că ar fi trebuit să ţină mai mult, ca să poată vizita, în aceeaşi noapte, mai multe obiective...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!