Peste 17.700 de vizitatori au participat sâmbătă la cea de-a şasea ediţie a manifestării "Noaptea muzeelor", majoritatea atraşi de structurile subordonate Muzeului Ţării Crişurilor (MȚC).

Potrivit reprezentanţilor MȚC, instituţie care a organizat evenimentul sub egida "Muzeele orădene împreună!", manifestarea a reunit în total 6.872 de vizitatori în structurile subordonate.

„Vedeta” serii de sâmbătă a fost Muzeul Ţării Crişurilor care a atras singur 4.120 de vizitatori, după cum arată un comunicat al MȚC.

Pe listă mai figurează Muzeul Memorial Aurel Lazăr, cu un total de 948 de persoane care i-au trecut pragul, Muzeul Memorial Iosif Vulcan (725 vizitatori), Muzeul oraşului Oradea (641 vizitatori) şi Muzeul Memorial Ady Endre (395 vizitatori).

"Pe baza datelor obţinute de la instituţiile partenere, numărul vizitatorilor la acestea a fost următorul: Casa Darvas-La Roche: 1675, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea: 715, Sinagoga Sion: 819, Episcopia Ortodoxă a Oradiei: 2500, Episcopia Greco-Catolică Oradea: 800, Episcopia Romano-Catolică Oradea: 1480, Catedrala Romano-Catolică: 1010, Muzeul Farmaciei: 640, Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea: 1281", se mai menţionează în comunicat.

În total muzeele, casele memoriale şi episcopiile orădene deschise sâmbătă gratuit publicului au fost vizitate sâmbătă de 17.749 de persoane.

Deşi un succes, cea de-a şasea ediţie a evenimentului "Noaptea Muzeelor" este încă departe de recordul din anul 2019 când au trecut pragul instituţiilor muzeale orădene peste 40.000 de persoane.

Ediţia de anul trecut a evenimentului "Noaptea muzeelor" a fost anulată având în vedere restricţiile impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Casa Darvas: de opt ori mai mulţi vizitatori

Potrivit unui comunicat al Primăriei, pentru ca obiectivele turistice administrate de municipalitate Casa Darvas, Muzeul Evreilor şi Sinagoga Neologă Sion să poată fi vizitate de un număr cât mai mare de persoane, programul de funcţionare cu acces gratuit a fost prelungit până la ora 24.

"Dacă după ridicarea restricţiilor, la Casa Darvas - La Roche numărul vizitatorilor dintr-un weekend normal ajunge la circa 200 de persoane, acum cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor, numărul vizitatorilor a crescut de până la opt ori", a declarat viceprimarul Arina Moș, citată în document.

În total Casa Darvas, Muzeul Evreilor şi Sinagoga Neologă Sion, administrate de municipalitate, au atras 3.200 de persoane în cadrul evenimentului "Noaptea muzeelor".