La ora când citiţi acest text, românii îşi vor fi spus de mult cuvântul în privinţa candidaţilor pe care îi preferă la Preşedinţie. De aceea, rândurile de mai jos nu schimbă nimănui opţiunea, oricum conturată, sunt convins, cu mult înaintea începerii campaniei. Faptele la care mă refer merită totuşi să nu fie trecute cu vederea, pentru că ele adaugă o tuşă decisivă portretului-robot, şi aşa schimonosit de ură, al activistului PDL.

Despre ce este vorba? În noaptea de vineri spre sâmbătă, când campania era deja încheiată, profitând de aburii ceţei lăsate peste oraş, un grup de "necunoscuţi" a vandalizat oraşul, lipind cu aracet greu de desprins afişe contra candidatului PSD. Pe ce au apucat: intrări de blocuri, vitrine, sedii de firme, garaje, cabine telefonice, frigidere de ABC-uri, ba chiar şi pe indicatoare rutiere.

Afişele nu menţionau, după lege, numele partidului care le-a comandat şi plătit, şi nici al tipografiei care le-a executat. Cât despre conţinut, Mircea Geoană apărea înconjurat de "mogulii" Voiculescu şi Vântu, "dinozaurii" Iliescu şi Năstase, "combinagiii" Hrebenciuc şi Vanghelie. Mesajul era clar: "Geoană preşedinte" egal "Năstase preşedinte" egal "Vântu preşedinte" şi aşa mai departe...

Dimineaţa, când s-au trezit cu mii şi mii de orădeni nervoşi de stricăciunile suferite, PSD-iştii au emis un comunicat pe care, de asemenea sunt convins, foarte puţini concitadini l-au şi citit. În esenţă, scopul a fost doar acela de a garanta că nu ei, PSD-iştii, au făcut pocinogul, ceea ce, în fond, era şi logic. Doar nu era să-şi dea singuri cu stângu-n dreptul.

Mă îndoiesc că Poliţia va descoperi vreodată vandalii. Dacă n-a reuşit în trecut, cum să poată acum, când şeful ei este atât de legat de şeful PDL Bihor?

Totuşi, ca să-i identifici, e suficient să te întrebi, doar cu bun-simţ, cui i-a folosit, şi deja ai răspunsul. Da, exact, e acelaşi PDL care la fel a procedat şi anul trecut (poate n-aţi uitat campania jegoasă cu "Bolo-Sifonolo" ce-l asocia pe actualul primar cu fraţii Micula). Şi da, e acelaşi PDL care are o singură "idee" de transmis românilor: că toţi ceilalţi sunt moguli, corupţi, proşti, hoţi, bandiţi, tonomate, în timp ce ei, portocaliii, sunt albi ca zăpada şi imaculaţi ca Fecioara.

Într-un interviu pe care intenţionam să-l iau unui lider PDL, prima întrebare era "De ce nu încape PDL niciodată de nimeni?". Respectivul n-a binevoit să răspundă, dar au făcut-o în locul lui netrebnicii de partid, încă o dată, în noaptea dinaintea primului tur.

Sper că ceea ce aţi ştampilat duminică să marcheze începutul sfârşitului pentru acest fel primitiv de a face politică. Înmocirliţi un cincinal în zoaie, ne-a ajuns. Ar fi timpul să ieşim din lunga noapte a vandalilor.