Micuțul Noel, copilul unei familii din satul bihorean Curtuișeni, a primit sâmbătă, într-un spital din Budapesta, vaccinul Zolgensma în valoare de peste 2 milioane de dolari. Tratamentul îl va ajuta să se vindece de boala cruntă SMA1.

Acasă, la iarnă

Anunțul a fost făcut de mama lui Noel, Hilda, pe contul său de Facebook. „Am visat această zi, am vrut și am luptat pentru ea cu toată puterea mea din 22 octombrie 2019. Aproape 11 luni mai târziu, Noel a primit Zolgensma. Tratamentul propriu-zis a durat atât timp cât o perfuzie.Totul s-a schimbat într-o oră”, a scris femeia.

Inițial, Noel trebuia să primească vaccinul în 25 august, însă medicii maghiari de la spitalul Bethesda au amânat termenul din cauza unor probleme de sănătate ale băiețelului.

În vârstă de 1 an și 2 luni, Noel împreună cu familia sa au ajuns în capitala Ungariei la mijlocul lunii august. Acesta va rămâne internat la aceeași unitate spitalicească timp de trei luni, unde va primi îngrijiri medicale, după care se va putea întoarce acasă, la Curtuișeni. 

Suma uriașă de 2,4 milioane de dolari, strânsă după luni în șir de campanii de donații, a acoperit atât administrarea vaccinului, cât și spitalizarea post-intervenție.

Noel Olyus a fost diagnosticat în luna octombrie a anului trecut cu amitrofie spinală de tip 1, iar de atunci familia împreună cu zeci de voluntari, au încercat să adune cât mai repede banii.

Boala genetică extrem de rară se manifestă prin pierderea progresivă a mușchilor cu rol motor, iar la final, în lipsa unui tratament adecvat, copilul bolnav face stop cardio repiorator și moare, de obicei, înainte de împlinirea vârstei de doi ani.

Noel, la câteva ore după intervenție:

Luptă în continuare

De nouă săptămâni, voluntarii de la Asociația pentru micuțul Noel încearcă să adune din nou suma de 2,4 milioane de dolari care vor ajunge la Alessia, o fetiță din Contanța, bolnavă tot de SMA1.

Până în prezent, aceștia au reușit să strângă 1,4 milioane de dolari.

Cei care doresc să o ajute pe fetiță o pot face donând orice sumă în conturile ONG-ului în lei: RO33BTRLRONCRT0532233601, euro: RO80BTRLEURCRT0532233601, lire: RO38BTRLGBPCRT0532233601 sau USD: RO84BTRLUSDCRT0532233601. De asemenea, se mai pot face donații și prin Paypal sau pe site-ul Asociatianoel.ro.