Demarată împiedicat, campania de testare a elevilor pentru Covid-19 de două ori pe săptămână continuă cu alte poticneli. După ce au întârziat în distribuirea noilor teste rapide necesare, care abia duminică au plecat spre şcolile din toată ţara, autorităţile au anunţat că, temporar, se schimbă zilele de testare, în marţi şi vineri.

„Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate. Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, a anunţat duminică seară Grupul de Comunicare Strategică.

„Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învăţământ. Aceasta testare se va face de două ori pe săptămână, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor. De asemenea, Ministerul Sănătății este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice”, a mai precizat GCS.

În total, două milioane de teste vor ajunge luni în judeţele ţării, dar acestea vor ajunge doar pentru o testare din săptămâna viitoare şi încă nu se ştie când va fi organizată următoarea distribuire.

Testare pe încredere

Recomandată de mulţi specialişti încă dinainte ca acest an şcolar să înceapă, testarea elevilor care participă fizic la ore şi a angajaţilor din şcoli şi grădiniţe a demarat pe 2 decembrie, după mai multe amânări.

Pe lângă că au achiziţionat greu aceste teste, autorităţile s-au poticnit şi la modalitatea de testare. Iniţial, se dorea ca elevii să fie testaţi în şcoală, înainte de a începe orele, dar personalul din învăţământ s-a opus. Drept urmare, Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au decis ca testele să poată fi folosite şi acasă, de către părinţi, care apoi să trimită o poză cu rezultatul către unitatea de învăţământ.

Pe bună dreptate, multe voci au criticat această decizie, arătând că părinţii pot fenta uşor testarea, dacă doresc.

În Bihor, în urma testării rapide a elevilor şi angajaţilor din şcoli, au fost identificate două cazuri de infectare cu Covid-19, confirmate ulterior şi prin test PCR.