Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a făcut, sâmbătă, noi declarații controversate, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad. Conducerea Rusiei este una „hiper-raţională”, iar Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, a spus premierul Ungariei, conform HotNews.ro.

Între altele, Orbán, care nu a ratat nicio ediție a acestui prilej de adunare a maghiarimii în Transilvania, a spus că Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO, deoarece „noi, europenii, nu avem suficienţi bani pentru asta”. 

„UE trebuie să renunţe la identitatea sa de proiect politic şi să devină un proiect economic şi de apărare”, a declarat el, potrivit HotNews.ro.

Noua ordine mondială

El a declarat că, spre deosebire de „slăbiciunea” Occidentului, poziţia Rusiei în afacerile mondiale a fost raţională şi previzibilă, afirmând că ţara a dat dovadă de flexibilitate economică şi s-a adaptat la sancţiunile occidentale încă de când a invadat Crimeea, în 2014.

Liderul ungar consideră și că Rusia va avea de câştigat pe măsură ce Occidentul devine tot mai „iraţional” și îşi pierde puterea, iar centrul de putere al lumii se va muta în Asia, a opinat el. De altfel, el a spus că schimbarea ordinii mondiale este un proces care a pornit din Asia, zonă care va deveni centrul definitoriu al lumii, punctând faptul că omenirea se află în cursul unor schimbări majore care vor contura o lume nouă, potrivit Agerpres.ro.

„Ungaria trebuie să facă față acestei noi lumi ca întreg, cu toți maghiarii, iar acest lucru trebuie discutat și în fața maghiarilor din străinătate”, a subliniat el, adăugând că războiul a dezvăluit situația reală din Europa.


Inquam Photos / George Călin

Ce se întâmplă dacă vine Trump

Premierul Ungariei a mai spus și că că nu trebuie omis faptul că Donald Trump ar putea câştiga alegerile prezidenţiale în Statele Unite ale Americii, caz în care Europa va trebui să suporte consecinţele susţinerii războiul din Ucraina.


Inquam Photos / George Călin

"Trump ante portas", a transmis Orbán, parafrazând o expresie în latină, adică "Trump se află la porţile noastre", şi a susţinut că, dacă Europa nu va avea o politică a păcii, iar Trump va câştiga alegerile din SUA, atunci UE va trebui "să îşi recunoască înfrângerea" şi să suporte consecinţele pentru că a susţinut războiul Rusia-Ucraina.

"Uniunea Europeană va trebui să plătească preţul acestei aventuri de război şi asta ne va afecta şi pe noi", a pretins acesta.

Conform Agerpres, Orbán a menţionat, printre altele, și că oficialii de la Bruxelles îl condamnă pentru "misiunea de pace" (cu trimitere la întâlnirea de cu Vladimir Putin de zilele trecute), însă el consideră că eforturile sale reprezintă o "misiune creştină", iar în calitate de creştin "eşti obligat să treci la fapte".

HotNews amintește că Orbán, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, s-a distanţat brusc de restul blocului căutând legături mai strânse cu Beijingul şi Moscova şi i-a înfuriat pe unii lideri europeni când a făcut vizite surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing, în această lună, pentru discuţii privind războiul din Ucraina.


Inquam Photos / George Călin

„A beautiful friendship”...

Pe de altă parte, în deschiderea discursului susţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, Orbán a ironizat un episod petrecut anul trecut. Premierul maghiar a anunțat că nu mai a primit "instrucţiuni diplomatice" de la Bucureşti, despre ce să spună şi ce să nu spună la Tusvanyos şi a vorbit de întâlnirea avută cu prim-ministrul român, Marcel Ciolacu. 

"Prima veste bună este că nu s-a făcut aşa mare tam-tam cum s-a făcut anul trecut, nu am primit nici instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce nu să spun, însă am primit o invitaţie la un dialog la nivel de prim-ministru şi s-a şi întâmplat acest lucru. Anul trecut când ne-am întâlnit, după întâlnirea respectivă cu premierul României, am spus că este 'beginning of a beautiful friendship', adică 'începutul unei prietenii frumoase', şi mai spuneam că da, am făcut progrese, am făcut un pas în faţă", a declarat Orban, potrivit traducerii oficiale, publicate de Agerpres.ro.

Între altele, acesta a mai trecut în revistă subiectele abordate în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu şi şi-a exprimat speranţa că în toamnă va exista un vot pentru aderarea României la Schengen.


Inquam Photos / George Călin

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Viktor Orbán se află în vizită în România încă de joi seara, pentru a participa, încă o dată, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, unde, joi seara, a fost întâmpinat cu alai și unde a primit o caschetă de husar de la căpitanul Asociației tradiționale a Husarilor din Vlahița. Vineri, el s-a dus la București pentru a se întâlni cu premierul Marcel Ciolacu la Vila Lac.

Peste 7.000 de persoane s-au înregistrat pentru a asista la tradiţionalul discurs pe care Viktor Orban, premierul Ungariei, l-a susținut sâmbătă, în încheierea lucrărilor Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad.

Sâmbătă, în timpul discursului în prezidiu s-a aflat și fostul europarlamentar László Tőkés (în partea dreaptă, în imaginea principală), unul dintre liderii politici ai comunității maghiare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!