Patronul unui gater din comuna Pietroasa a fost reţinut, joi, pentru 24 de ore, iar în prezent e anchetat sub control judiciar pentru tăinuire şi complicitate la furt de arbori în formă continuată, fiind suspectat că e unul din beneficiarii lemnelor furate din pădurile din zona Padiş de o grupare aflată în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Este vorba despre banda acuzată că, într-o jumătate de an, a furat lemne de aproape 100.000 lei din zona Padiş şi în care, la sfârşitul lunii mai, anchetatorii au mai pus sub învinuire patru persoane, dintre care două au fost reţinute: Dumitru Sime Croyff, zis "Mitra", un afacerist din Bunteşti, şi Daniel Lucian Merce Sabău, ginerele chestorului Terente Merce, fostul şef al serviciului de informaţii "Doi şi-un sfert", acum consilier prezidenţial.

Joi, reţinerea afaceristului Viorel Banciu s-a făcut în urma unei acţiuni la care au participat poliţiştii Compartimentului Delicte Silvice din cadrul Serviciului Ordine Publică, cu sprijinul poliţiştilor Serviciului pentru acţiuni Speciale, Poliţiei Rurale Ştei şi poliţiştilor Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului din Oradea.

Poliţiştii au percheziţionat locuinţa lui Banciu, dar şi a lui Sime Croyff, ridicând diverse bunuri şi documente care vor fi folosite pentru "documentarea şi probarea activităţii infracţionale a celor două persoane", după cum se precizează într-un comunicat al Poliţiei Bihor.

Totodată, anchetatorii i-au confiscat lui Banciu toate utilajele pentru debitarea lemnului pe care i le-au găsit la gater şi care, spun ei, au fost folosite pentru prelucrarea lemnului furat. În finalul operaţiunii, bărbatul a fost ridicat şi prezentat la sediul Poliţiei Bihor, unde a fost pus sub învinuire şi reţinut pentru tăinuire, respectiv complicitate la furt de arbori tăiaţi din păduri, în formă continuată, poliţiştii bănuind că, în perioada octombrie 2013 - aprilie, ar fi primit peste 370 mc de material lemnos furat din Padiş de gruparea lui "Mitra".

Vineri, după 24 de ore petrecute în Arestul Poliţiei Bihor, Banciu a fost eliberat şi rămâne cercetat sub control judiciar, asemeni celorlalţi învinuiţi din dosar.

Citiţi despre ancheta deschisă de procurorii Parchetului Bihor în cazul mafiei lemnului din Padiş în articolul: "Filmează-l, să-l avem la mână!": Interceptările arată că ginerele chestorului Merce e şeful unei bande de hoţi de păduri din Bihor