Săpăturile făcute în Corpul A al Cetăţii, care a adăpostit fostul Palat Princiar, au scos la inveală o nouă intrarea în beciul clădirii şi o parte din zidul turnului nord-vestic al catedralei episcopale. "Noua intrare a ieşit la iveală în momentul în care sub gangul clădirii s-a făcut o străpungere pentru evacuarea pământului şi a molozului care umplea acea zonă a pivniţei Palatului Princiar", a declarat pentru BIHOREANUL Dumitru Sim, managerul proiectului privind reabilitarea Cetăţii.

Conform unui comunicat al municipalităţii, calea de acces nou descoperită s-a dovedit a fi intrarea sudică a subsolului principal de sub corpul A şi are o pereche în oglindă spre partea nordică a acestei aripi. "Cu ocazia golirii segmentului de la intrare muncitorii, asistaţi de arheologii de la Muzeul Ţării Crişurilor şi cei de la Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, au descoperit zidul nordic al turnului nord-vestic al catedralei episcopale medievale", se mai menţionează în comunicat.

Pe lângă bucata de zid, au mai fost descoperite pietre profilate de factură gotică de dimensiuni şi greutăţi semnificative care vin să întărească teza existenţei unei catedrale gotice.

Proiectul "Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în Circuitul Turistic" se derulează pe o perioadă de 72 de luni, cu finalizare în iunie 2015, şi este finanţat cu 36,7 milioane lei prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013.