Cu începere de joi, la Spitalul Judeţean din Oradea funcţionează un al treilea CT ultraperformant, cu 132 de spire, iar secţia de Neurochirurgie a fost echipată cu primul sistem de neuronavigaţie, care măreşte precizia în cazul intervenţiilor chirurgicale pe creier.

Ambele aparate au fost cumpărate de Spitalul Judeţean cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat emis de Primăria Oradea, în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean, noul CT înlocuieşte un aparat achiziţionat cu cinci ani în urmă, care avea doar 32 de spire, aşadar cel tocmai instalat la Serviciul de Radiologie şi Imagistică de lângă UPU permite investigaţii net mai aprofundate.

Aparatul a costat 600.000 euro şi a fost achiziţionat cu fonduri nerambursabile în baza unui proiect prin care Spitalul Judeţean a accesat 6 milioane euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, datorită unui proiect pentru combaterea epidemiei Covid.

Tomografia computerizată, amintim, este o procedură de diagnosticare specifică imagisticii medicale care folosește o combinație între tehnologia razelor X și un computer specializat pentru a genera imagini ale organelor, oaselor și celorlalte tesuturi. 

Pe de altă parte, echipamentul de neuronavigaţie a fost achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Oradea, costul său fiind de 520.000 euro.

Sistemul de neuronavigaţie, a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, „ușurează foarte mult operațiile pe creier, fiind practic un GPS pentru neurochirurg, scurtând foarte mult intervenția și dând posibilitatea ca aceasta să fie făcută cu mare precizie”.

Aceste aparate sunt foarte performante, ceea ce fac din Spitalul Județean unul dintre cele mai dotate spitale din nord-vestul țării, a mai arătat Carp conform comunicatului.