Consiliul Local a aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, noi exproprieri de imobile în Oradea.

Consilierii liberali au votat, la propunerea primarului Florin Birta, demolarea a trei case din centrul oraşului, pentru realizarea unei căi de acces între strada Libertăţii şi Parcul Traian, şi dezafectarea a două imobile din zona străzii Matei Corvin, pentru amenajarea unui parc în cartierul Episcopia Bihor.

Drum "peste" trei case...

Exproprierile din centrul oraşului au fost impuse de faptul că în prezent conducătorii auto ajung din strada Libertăţii în Parcul Traian după intrarea în pasajul subteran pe sub Bulevardul Magheru. Astfel, aceştia nu pot circula spre Aleea Ştrandului, gara Oradea sau, invers, către strada Mihai Eminescu, ci sunt nevoiţi să iasă pe breteaua ocolitoare pe Podul Dacia pentru a întoarce în giraţia din Piaţa Emanuil Gojdu.

"Pentru a rezolva această problemă am decis să realizăm un acces între strada Libertăţii şi Parcul Traian. Accesul se va realiza prin exproprierea a trei case, din care una din strada Libertăţii din două din Parcul Traian", a anunțat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Conform proiectului de Hotărâre, coridorul de expropriere va afecta un imobil cu trei apartamente din strada Libertăţii 44 şi două case cu patru apartamente şi anexe din Parcul Traian 17.

Noua cale de acces, cu carosabilul lat de 7 metri şi trotuarele de câte 2,5 metri, va trebui amenajată în termen de două luni.

... cu ieşire în sens giratoriu

Potrivit primarului, în urma realizării acestei străpungeri, şoferii care vor ieşi din strada Libertăţii în Parcul Traian vor putea circula în orice direcţie, pentru că în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor va fi amenajat un sens giratoriu. "După ce această străpungere va fi realizată, circulaţia în zonă se va desfăşura mult mai uşor", a susținut el.

Edilul a mai spus că ulterior investiţiei, strada Andrei Şaguna, care asigură în prezent accesul spre Parcul Traian dinspre malul Crişului Repede, precum şi porţiunea din strada Libertăţii dintre viitoarea ieşire şi actuala ieşire spre pasajul subteran, vor fi transformate în artere pietonale.

"Pe strada Andrei Şaguna va fi amenajată o pistă pentru biciclete care va lega pistele pentru biciclete din străzile Mihai Eminescu şi Roman Ciorogariu de cele de dincolo de Crişul Repede", a declarat Birta.

"100.000 lei pentru un metru de drum"

Proiectul privind amenajarea unei noi legături între strada Libertăţii şi Parcul Traian a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor opoziţiei.

Investiţia a fost cu atât mai prost văzută cu cât, din totalul de 8,4 milioane lei, reprezentând valoarea întregul proiect, costurile cu exproprierile (5,9 milioane lei) sunt de două ori mai mari decât cele cu lucrările (2,5 milioane lei).

"Aveţi 84 de metri liniari de drum pentru care plătiţi 8,4 milioane lei, ceea ce înseamnă 100.000 lei pentru metrul liniar", a protestat social-democratul Emilian Pavel.

Liderul grupului PSD a arătat că valoarea totală a cheltuielilor pe care le implică reamenajarea traficului în zona centrală va fi în total mult mai mare. "Pe lângă aceşti 8,4 milioane lei, mai vin costurile cu pietonalizarea străzii Libertăţii şi banii care vor trebui cheltuiţi cu strada Andrei Şaguna", a avertizat Pavel.

Argumentele opoziţiei au contat, însă, prea puţin. Hotărârea privind exproprierea a fost luată cu votul celor 19 consilieri liberali prezenţi la şedinţă, în vreme ce cei 7 reprezentanţi ai PSD şi UDMR au votat "împotrivă".

Demolare pentru parc...

Tot cu 19 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă" a fost hotărâtă şi exproprierea a două case din zona străzilor Matei Corvin şi Rectorului, pentru amenajarea unui parc nou de 1.500 metri pătraţi în cartierul Episcopia.

Amenajarea parcului se va face, culmea, la cererea locuitorilor zonei, care au votat un proiect cu bugetare participativă. Investiţia va implica exproprierea şi demolarea a două case, spre nemulţumirea reprezentanţilor UDMR. "Eu, ca cetăţean, am depus acest proiect, orădenii au votat acest proiect, dar nu au votat pentru exproprieri", a protestat consilierul UDMR, Pető Dalma Csilla.

Pető a mers până acolo încât a spus că, pentru a evita exproprierile, va vota împotriva propriului proiect. "Ca iniţiator al proiectului, vă anunţ că nu mai doresc implementarea lui. Nu sunt de acord ca numele meu şi voturile orădenilor să fie legate de exproprieri".

La rândul său, social-democratul Adrian Madar a afirmat că municipalitatea nu poate iniţia exproprieri pentru amenajări de parcuri. "Nu există baza legală pentru ca acest tip de expropriere", a spus el.

"Îl vom face"

Intervenţiile opoziţiei nu au influenţat poziţia majorităţii PNL. "Îmi pare rău că doamna Pető nu mai doreşte acest parc în Episcopia. Este un lucru bun, îl vom face", a spus primarul Birta.

Edilul a mai afirmat că în cazul în care proprietarii imobilelor vor contesta exproprierile celor două case în instanţă, legalitatea procedurii va fi stabilită de judecători. "Dacă cumva este nelegal acest proiect, instanţa îşi va pune punctul de vedere şi noi îl vom respecta", a spus Birta.

Conform Hotărârii adoptate de Consiliul Local, costurile cu amenajarea noului parc cu loc de joacă şi teren de sport se vor ridica la 2,1 milioane lei, din care costurile lucrărilor sunt estimate la circa 940.000 lei. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 5 luni.