12 persoane - 11 medici şi un farmacist - au fost reţinute, joi seară, şi vor fi prezentaţi, vineri, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi fals.

Măsura a fost dispusă după audierile maraton desfăşurate, joi, la sediul DIICOT Oradea în dosarul care priveşte un grup infracţional acuzat de fraudarea fondului naţional de asigurări de sănătate.

Procurorii au audiat, joi, 20 de persoane - medici, asistente, reprezentanţi ai unor firme farmaceutice - bănuite că, în perioada 2012-2014, au suplimentat artificial schemele terapeutice pentru bolnavii incluşi în unele programe naţionale şi au "umflat" astfel sumele raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Ancheta a pornit în urma unui control efectuat anul trecut de inspectorii antifraudă la şase societăţi comerciale din Bihor, având ca obiect comerţul cu produse farmaceutice.

Verificările au scos la iveală o pagubă de 3,1 milioane de lei provocată bugetului de stat printr-un circuit fictiv de achiziţii şi livrări de medicamente, declarate şi înregistrate în contabilitate de către societăţile implicate în perioada 2012-2015. Scopul? Crearea în mod artificial a unui TVA deductibil şi diminuarea nelegală a impozitului pe profit datorat.

"Firmele fantomă interpuse în lanţul evazionist, respectiv societăţi care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost înfiinţate pe numele unor interpuşi, persoane cu cetăţenie română şi domiciliu în judeţul Bihor. Societăţile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, o parte dintre acestea nedeclarând achiziţii sau livrări", se arată într-un comunicat făcut public, joi, de Direcţia Generală Antifraudă.

Potrivit informării, una dintre societăţi a efectuat achiziţii fictive de medicamente, iar apoi a solicitat decontarea acestora la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor, în baza a 13.444 de reţete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie şi medici specialişti din judeţul Bihor, în numele unor pacienţi.

În urma controalelor, inspectorii au dispus imediat instituirea unor măsuri asiguratorii, prin indisponibilizarea unor bunuri şi popriri pe conturile bancare, sesizând imediat şi procurorii DIICOT, care anchetează în acest caz 50 de persoane. La sfârşitul anului trecut, procurorii DIICOT au efectuat 67 de percheziţii la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal din Oradea şi la mai multe farmacii şi cabinete ale unor medici de familie din municipiu şi din judeţ.