Săptămâna trecută arătam că în data de 29 decembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial o lege care modifică altă lege, din iunie, cu privire la schimbarea Codului penal în privința infracțiunilor sexuale.

Arătam, de asemenea, că soluția de modificare în ultima secundă a unei legi publicate cu șase luni înainte de a intra în vigoare și publicată masiv în mass-media este o soluție tipic românească a ultimilor ani.

Referitor la conținutul concret al modificărilor, în primul rând este de menționat că a fost menținută soluția ca raporturile sexuale, chiar și liber consimțite, între un major și un minor sub 16 ani să fie considerate viol, dacă diferența de vârstă între cei doi parteneri este mai mare de 5 ani, însă acest aspect face obiectul unei excepții de neconstituționalitate invocate de Avocatul Poporului și aflate pe rolul Curții Constituționale.

Pedeapsa este de la 7 la 12 ani, în timp ce „violul” efectiv al unui minor se pedepsește de la 8 la 15 ani. Este de remarcat diferența relativ redusă între un act sexual consimțit și cel „forțat”, dar aceasta e voința suverană a „aleșilor neamului”.

Trebuie precizat aici că „violul clasic” între majori se pedepsește de la 3 la 7 ani, maximumul pedepsei fiind egal cu minimumul pentru actul sexual consimțit cu un minor sub 16 ani.

Pe de altă parte, simplele atingeri și mângâieri asupra unui minor se pedepsesc de la 2 la 9 ani, adică mai mult decât în cazul unui „viol clasic” exercitat împotriva unui major.

Referitor la minorii între 16 și 18 ani, va fi considerat „violator” în cazul relațiilor sexuale liber consimțite doar majorul care este membru de familie sau a profitat de poziția sa privilegiată cum ar fi cea de profesor, educator, medic, avocat sau preot, sau de poziția de încredere a minorului, cum ar fi vecinii sau prietenii de familie.

Odată cu aceste modificări, dispare infracțiunea de act sexual cu un minor, care devine, astfel cum am arătat mai sus, viol.

În final trebuie să remarcăm că, în ultimele luni, aleșii neamului încep să modifice nu numai legile, ci și cuvintele limbii române, în viitorul DEX trebuind redefinite cel puțin noțiunile de evadare și viol...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!