Un număr de 58 de percheziţii au fost declanşate joi dimineaţă în Bihor, dar şi în alte 14 judeţe din ţară, respectiv în Bucureşti.

Operaţiunea se desfăşoară într-un dosar în care sunt cercetaţi zeci de administratori ai unor societăţi comerciale, care în perioada 2008 - 2014 au emis facturi fictive pentru bunuri şi servicii în valoare de 14 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, percheziţiile se desfăşoară în judeţele Bihor, Cluj, Timiş, Arad, Ilfov, Maramureş, Sibiu, Bacău, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Mureş şi Neamţ şi municipiul Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile societăţilor administrate de acestea. 

"În perioada 2008 - 2014, 46 de persoane, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai unor societăţi comerciale, ar fi angrenat firmele controlate în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală", se precizează în informare.

Cei în cauză sunt suspectaţi că au înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, materiale reciclabile) în valoare totală de peste 14 milioane de euro (peste 63 milioane de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Ulterior, banii obţinuţi au fost plimbaţi prin conturile bancare ale societăţilor, pentru a li se pierde urma.

Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu peste 4 milioane de euro (peste 18 milioane de lei).

La acţiune participă 250 de poliţişti, jandarmi şi forţe de intevenţie rapidă din Poliţia Română, dosarul fiind instrumentat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

În total, 47 de persoane vor fi ridicate pentru audieri în urma descinderilor.