Potrivit unui comunicat făcut public, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei capitalei, echipaje complexe de ofiţeri ai Serviciilor de Investigare a Fraudelor Bucureşti şi Bihor respectiv ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă au descins, miercuri în Bihor, Ilfov şi Bucureşti pentru noi percheziţii.

Acţiunea, coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti constă în percheziţii dispuse ca urmare a extinderii cercetărilor într-un dosar de evaziune fiscală în care sunt cercetate 20 de persoane, dintre care 5 aflate în arest preventiv, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, dosar al cărui protagonist este afaceristul orădean Daniel Condratov, cumnatul preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian.

Potrivit comunicatului, cei în cauză, în perioada mai - noiembrie 2010, în calitate de administratori sau împuterniciţi, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale. "Prin acest mod de operare, învinuiţii diminuau obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat al statului român(tva-ul şi impozitul pe profit)", se specifică în comunicat.

Ulterior, veniturile astfel obţinute au fost introduse în circuite financiare succesive fictive, menite să asigure transferul sumelor în conturi personale sau în cele ale unor societăţi comerciale.

Surse judiciare au declarat BIHOREANULUI că, în Bihor, acţiunea a vizat tocmai una din societăţile folosite pentru înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli nereale, societate înregistrată pe numele unui şofer de TIR.

În total, prejudiciul creat bugetului consolidat al statului este de aproximativ 500.000 de euro.

În urmă cu două luni, o altă acţiune similară a poliţiştilor SIF dispus în acelaşi dosar, a dus la arestarea directorului executiv al Băncii Transilvania Oradea, Lucia Pojoca şi a directorului adjunct, Romeo Oanţă, pentru complicitate, managerii fiind eliberaţi o săptămână mai târziu.

Citeşte amănunte despre Dosarul "Condratov" în articolul: "Bancheri "sifonari": Şefii Băncii Transilvania, arestaţi pentru favorizarea afaceristului Condratov"