Sunt noi percheziţii, miercuri, în Bihor, la 5 adrese din judeţ, în două cauze ce privesc fraude fiscale. Un bihorean este acuzat că a făcut bişniţă pe OLX, iar acum a ajuns în anchetă pentru evaziune fiscală şi o pagubă de 500.000 lei în dauna bugetului de stat, în vreme ce administratorul şi asociaţii unei firme sunt cercetaţi pentru că au reţinut de la angajaţi contribuţiile la Sănătate şi Fondul de Pensii, dar nu le-au virat la bugetul de stat, nu au înregistrat nici sumele încasate de la clienţi, în schimb au ridicat peste 1,3 milioane de lei din contul bancar al societăţii.

Acţiunile, care se derulează în cea de a treia zi a Operaţiunii "Jupiter", a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost pornite de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Bihor, care pun în executare 5 mandate de percheziție în județ și un mandat de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Una dintre anchete priveşte un bihorean care, în perioada 2016-2024, adică vreme de 8 ani, a făcut comerţ "la negru" cu diverse bunuri pe platforma OLX, sustrăgându-se de la obligaţiile fiscale "prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile", susţin anchetatorii. Prejudiciul consemnat, constând în impozite şi taxe neachitate la bugetul de stat, se ridică la 500.000 de lei.

Cel de-al doilea dosar penal a fost deschis pe numele reprezentanţilor unei firme din judeţ care, în perioada martie 2022 - aprilie 2023, au reţinut contribuţiile angajaţilor de asigurări sociale de sănătate, la fondul de pensii și impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, dar nu le-au vărsat la bugetul de stat, figurând astfel cu obligații fiscale restante în valoare totală de 284.430 lei.

În schimb, în perioada iunie 2022 - aprilie 2023 aceştia nu şi-au înregistrat sumele încasate de la clienţi, iar în perioada 2021 - august 2023, şi-au însușit din contul bancar al firmei 1,3 milioane lei, bani pentru care nu au depus vreun document din care să reiasă că au fost folosiţi în numele și pentru societatea deținută, fiind contabilizaţi, într-un final, drept "dividende nete de încasat". Prejudiciul total cauzat bugetului consolidat este de 1.800.000 lei. 

Pe de altă parte, poliţiştii SICE Bihor sunt implicaţi, miercuri, şi într-o operaţiune complexă coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș, într-un dosar vizând persoane fizice și firme din județul Mureș suspectate că vând legume și fructe, fără ca profitul obținut să fie fiscalizat. "În unele cazuri în contabilitatea societăților vizate de anchetă ar fi fost înregistrate „documente false care atestă că bunurile comercializate sunt produse proprii, indicând costuri de producție superioare celor de achiziție în mod real", scrie în informare.

În această cauză, care priveşte infracţiuni de evaziune fiscală şi contrabandă, procurorii au declanşat 77 de percheziţii domiciliare în 8 judeţe, dintre care 48 sunt în Mureș, 12 în Brașov, 5 în Covasna, câte 3 în Maramureş şi Dâmboviţa, câte 2 în Olt şi Galaţi şi câte una în Cluj şi Bihor. Totodată, 5 persoane vor fi ridicate şi conduse la audieri.