Comisia pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din Oradea a dezbătut vinerea trecută 48 de proiecte propuse de arhitecţi la cererea clienţilor orădeni. Printre altele, urbaniştii au avizat construirea unui imobil cu locuinţe colective cu trei etaje în strada Olteniei 66, lângă coborârea de pe dealul Ciuperca.

Noua ordine

Membrii CMUAT s-au adunat, ca de obicei, la Primărie, însă dezbaterea proiectelor cu arhitecţii care le-au susţinut a avut loc online, în contextul pandemiei Covid-19.

"Direcţia Arhitectului Şef din cadrul Primăriei Oradea a implementat o nouă procedură de susţinere online a documentaţiilor depuse de către arhitecţi pentru a veni în sprijinul acestora, în aceste vremuri de pandemie. Astfel, se utilizează platforma Microsoft Teams, iar procedura a fost testată în şedinţa de vineri, 22 noiembrie, fiind apreciată de către beneficiari", a declarat viceprimarul Arina Moş.

În cadrul şedinţei, CMUAT din 22 octombrie au fost dezbătute 48 de lucrări, majoritatea referitoare la noi construcţii şi amenajări în Oradea.

Bloc cu trei etaje pe Olteniei

Potrivit unui comunicat al Primăriei, CMUAT a avizat Planul Urbanistic de Detaliu propus de firma My Urban Residence Construct. Compania intenţionează să ridice în strada Olteniei 66 un imobil de locuinţe colective (vezi fotografia principală). Construcţia cu subsol, parter, demisol, două etaje şi un etaj retras, înaltă de cel mult 14,5 metri, va avea 19 apartamente şi 20 de locuri de parcare.

"Clădirea va fi situată în imediata vecinătate a Dealului Ciuperca, fiind retrasă la minimum 2 metri faţă de medie. În prezent, pe parcelă există două clădiri care se vor desfiinţa", se menţionează într-un comunicat al Primăriei. PUD-ul propus de dezvoltatorul imobiliar urmează să fie supus procedurii de consultare a publicului.

24 de apartamente pe deal...

În cadrul aceleiaşi şedinţe în mediul virtual, CMUAT a avizat, la cererea firmei Athos Residence, elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal de urbanizare a zonei delimitate de străzile Dimitrie Anghel, Piersicilor şi Izvorului. Pe amplasamentul cu o suprafaţă de 2.214 metri pătraţi, urmează să fie proiectate locuinţe individuale.

"Subzona de locuinţe colective mici cuprinde două parcele, una dintre ele fiind cea care a generat PUZ-ul. Se propun 4 corpuri de clădire cuprinzând fiecare câte 6 locuinţe, asta însemnând un total de 24 de apartamente. Regimul de înălţime este de parter plus două etaje", se menţionează în comunicat.

Geotermalism la hotelul Tineretului

Pe de altă parte, urbaniştii au mai avizat vineri, la cererea Zonei Metropolitane Oradea, amenajarea unui centru metropolitan de dezvoltare geotermală în zona viitorului centru de cartier din Ioşia.

"Centrul va fi organizat în incinta fostului hotel al Tineretului, situat pe strada Cazaban nr. 47 şi va consta în amenajarea a două săli de conferinţe destinate activităţilor de formare, trei birouri, oficiu, recepţie şi spaţii tehnice aferente", a transmis Primăria.

În prezent, hotelul se află într-o stare avansată de degradare, fapt pentru care ZMO a primit în folosinţă o suprafaţă de 248 metri pătraţi, care urmează să fie reabilitată. Viitorul centru va organiza cursuri de instruire şi formare în domeniul apei geotermale la nivel metropolitan.