Fostul şef al DNA Oradea, procurorul Adrian Muntean (foto), va conduce Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea unor funcţii de conducere în instanţe şi în parchete. 

În Bihor, au fost scoase la concurs funcţiile de preşedinte pentru Judecătoriile Oradea şi Beiuş, funcţia de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, posturile de prim procuror la Parchetele Oradea, Salonta, Marghita, plus funcţiile de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. 

Probele s-au desfăşurat în perioada 11 octombrie - 18 decembrie, iar în urma acestora, singurul post neocupat a rămas cel de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, pentru care a candidat actuala şefă a Secţiei Penale din instanţă, Veronica Ioniţă, respinsă de comisia de examinare.

Potrivit rezultatelor finale ale concursului, publicate, miercuri, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedinta Judecătoriei Oradea rămâne, pentru încă un mandat, judecătoarea Florentina Sandu, cu media 9,305, în timp ce la Beiuş, instanţa condusă încă din ianuarie 2012 cu delegaţie de fosta preşedintă, judecătoarea Ancuţa Gavrilă, va fi coordonată de acum de colega ei, judecătoarea Cristina Marta, care a trecut examenele cu media 7,915.

Postul de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor va fi ocupat, pentru încă 3 ani, de procurora Maria Cotrău (media 8,900). Șefia Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, vacantă după ce fostul deţinător al funcţie, Teofil Ilisie, s-a transferat ca procuror la Parchetul Militar Cluj, va fi ocupată de actualul prim-procuror adjunct, Diana Cuciula (8,525). 

Noul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta va fi Carmen Scurt (nota 8,460), până acum simplu procuror, în timp ce Parchetul Marghita va fi coordonat de fostul procuror şef al DNA Oradea, Adrian Muntean (8,585) care, în acest fel, va putea reveni acasă. În iulie 2018, după ce a fost îndepărtat de la şefia Serviciului Teritorial al DNA, Muntean a solicitat încetarea delegării în această structură, fiind obligat să se întoarcă la unitatea de parchet de la care a plecat în 2011, adică Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

La concursul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sunt scoase la examen, în total, 164 de funcţii vacante de preşedinte şi vicepreşedinte de instanţă, pentru care s-au încris 131 de judecători, şi 126 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror şi prim procuror adjunct, pentru care candidează 85 de procurori.

Concursul constă într-o testare psihologică, susţinerea proiectului de management şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane.