Noi reţineri în dosarul "Varadia Bussines", deschis pe numele preotului ortodox Ovidiu Pop de la Biserica cu Lună şi al asociatului său, Kallos Lorand, arestaţi după ce au fost prinşi că au pus pe picioare o reţea evazionistă care a păgubit bugetul statului cu peste 1,8 milioane euro prin tranzacţii cu produse din carne, cumpărate în numele unor firme fantomă şi vândute în măcelării din tot judeţul.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a anunţat vineri că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au dispus reţinerea pentru 24 de ore a trei orădeni, reprezentanţi unor societăţi comerciale, acuzaţi că ar fi emis facturi fictive către Varadia Bussines în care atestau livrări de mărfuri către societate.

"Ulterior cei trei au ridicat personal în numerar contravaloarea produselor, pe bază de documente false", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Cele trei persoane suspectate de complicitate la evaziune fiscală au fost reţinute de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru 24 de ore şi prezentate, vineri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde procurorii au dispus eliberarea lor sub control judiciar. Până în prezent, în dosar sunt anchetate în total şapte persoane, dintre care două sunt arestate iar trei sub control judiciar.

Cine sunt cele trei marionete? BIHOREANUL a aflat că e vorba Urs Bela, administrator împuternicit al firmelor Faraon SRL şi, o perioadă, pentru Parbour SRL, Adrian Naghi, şi el împuternicit al Parbour SRL dar şi angajat la Varadia Bussines, respectiv Balogh Timea, 26 ani, administrator al Jahim SRL. Toate erau firme fantomă înfiinţate de cetăţeni maghiari şi lăsate apoi pe "mâna" unor persoane cu probleme financiare şi fără prea multă şcoală, prin împuterniciri notariale.

Potrivit unor surse din anchetă, Urs Bela, de pildă, are doar studii gimnaziale şi până să devină administratorul Parbour, nu a avut vreun loc de muncă, Adrian Naghi era folosit pentru ridicarea sumelor de bani trimise de preot şi asociatul său pentru plata facturilor false, care mai apoi erau returnaţi celor doi, mai puţin un comision de 5% din valoare.

Afacerile învârtite de preotul Ovidiu Pop şi asociatul său erau de anvergură. Conform anchetatorilor, numai în ultimele trei luni ale anului trecut, Varadia Bussines a înregistrat facturi în valoare de 1,2 milioane de lei doar de la firma Jahim SRL administrată de Balogh Timea, sub pretextul unor livrări de carne.

Atât doar că, din verificările făcute de inspectorii Agenţiei Naţionale Antifraudă Fiscală Bihor, în aceeaşi perioadă, Jahim nu a raportat fiscului că ar fi efectuat achiziţii intracomunitare, iar sediul declarat al societăţii era unul fictiv, unde în realitate funcţiona un cabinet de avocatură.

Citiţi povestea afacerilor de milioane învârtite de preotul de la Biserica cu Lună în articolul: "Hoţul din altar: Preotul arestat pentru un tun de 1,8 milioane de euro învârtea afaceri chiar în clădirile episcopiei!"