Ministerul Finanțelor a publicat marți varianta finală a proiectului de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Între altele, documentul prevede impozit pe cifra de afaceri, eliminarea unor facilități pentru angajații din IT și construcții, majorarea accizelor la alcool și tutun, dar și impozit special pe bunurile de mare valoare.

În sectorul bugetar va fi limitat numărul total de funcții de conducere. De asemenea, nivelul voucherelor de vacanță este condiționat de nivelul salariului.

Cum vor fi taxate microîntreprinderile:

Noul proiect prevede impozit de 1% pentru microîntreprinderile cu venituri care nu depășesc 60.000 euro, și 3% pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau 2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 - Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 - Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Din forma finală a proiectului de lege a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozitul de 16%.

Pentru IT-iști, se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară, dar și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS. 

TVA va crește în unele sectoare, impozit pe clădiri și mașini scumpe

De exemplu, TVA va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, și tot de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 2.500.000 lei (500.000 euro) și mașini mai scumpe de 375.000 lei (75.000 euro) vor trebui să plătească un impozit special. 

Măsuri în sectorul bugetar

Pentru diminuarea cheltuielilor în sectorul public, vor fi reduceri de personal în mai multe sectoare, iar conform noilor reglementări mai multe instituții ar putea fi comasate. 

Printre măsurile propuse se numără: diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante și a funcției de şef birou. Pentru constituirea unui serviciu va fi necesar un număr de minimum 10 posturi de execuţie, pentru constituirea unei direcţii va fi necesar un număr de minimum 20 de posturi de execuţie, iar pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuţie.

Între altele, numărul posturilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreşedinţi şi funcţii asimilate se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 30%. 

Numărul posturilor de consilieri ai şefilor de instituţii de la nivel central, dar şi ai celor din cadrul autorităţilor locale se reduce cu 50%.

Acordarea voucherelor de vacanţă se va face doar pentru bugetarii ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei.

Apar limitări și în ce privește achiziția telefoanelor mobile în instituții. Achiziţia de aparate de telefonie mobilă în entităţile publice nu mai poate depăşi 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziţionat, iar cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice vor fi de maximum 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă. Eventualele depăşiri ale costului de achiziţie pentru telefoane sau ale costurilor cu abonamentele lunare vor fi suportate de personalul beneficiar.

Măsurile fiscale vor intra în vigoare anul viitor, iar potrivit documentului, impactul bugetar al acestor măsuri va fi de aproape 20 miliarde lei în 2024, de peste 23 miliarde în 2024, de peste 25 miliarde în 2025 şi 2026 şi de aproape 23 miliarde lei în 2027.

Pentru anul acesta, prin măsurile de reducere a chletuielilor bugetare se asigură un impact de doar 631 milioane lei. 

Citiți mai jos documentul integral!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!