O parte dintre elevi se vor reîntoarce de luni la şcoală, iar un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, publicat vineri, a definit regulile care vor trebui respectate în fiecare unitate de învăţământ. De asemenea, tot vineri, Ministerul Educaţiei a anunţat scenariul în care se încadrează fiecare localitate din România, implicit care elevi revin în clase.
Într-o conferinţă de presă comună, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au anunţat că purtarea măştii va fi obligatorie pentru elevi şi cadre didactice, iar aerisirea încăperilor trebuie să fie o regulă pentru fiecare unitate de învăţământ.
"Nu pot să subliniez suficient cât de importantă este menţinerea regulilor pe parcursul şcolii. Este nevoie să se păstreze curăţenia, băile să fie pregătite cum se cuvine pentru copii, aerisirea să se facă la termene regulate, cea mai importantă măsură pe care o poate lua conducerea şi staff-ul şcolii pentru siguranţa copiilor şi a familiilor lor", a declarat Voiculescu.
Când se suspendă cursurile
Dacă într-o grupă de grădiniţă sau o clasă de învăţământ primar, un preşcolar sau un elev este confirmat cu Covid-19, cursurile se vor suspenda pentru o perioadă de 14 zile pentru respectiva grupă sau clasă.
"În învăţământul gimnazial şi liceal, lucrurile stau puţin diferit: la apariţia primului caz, se va declanşa o anchetă epidemiologică de către Direcţia de Sănătate Publică, se recomandă testarea şi, în funcţie de recomandările epidemiologilor, fie se suspendă cursurile de la apariţia primului caz, fie nu este necesară această măsură şi se continuă, până la apariţia celui de-al doilea. La al doilea caz confirmat, se suspendă cursurile 14 zile", a declarat ministrul Cîmpeanu.
Izolare şi testare
Prin Direcţiile de Sănătate Publică, toate şcolile vor primi teste rapide pentru depistarea îmbolnăvirilor cu Sars-Cov-2, au spus cei doi miniştri. Cu acordul părinţilor, elevii vor fi testaţi dacă prezintă simptome specifice bolii sau dacă un coleg ori un profesor de-al lor a fost confirmat cu Covid-19.
"Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea pentru copii, după aplicarea protocolului de izolare", a declarat ministrul Voiculescu. Şcolile trebuie să aibă un cabinet medical sau un izolator pregătit pentru asemenea situaţii, dar şi un medic sau un asistent medical abilitat să facă testarea.
"Acei colegi care au interacţionat cu copilul testat pozitiv vor trebui să fie testaţi, dacă există un consimţământ al părintelui. Este important să se întâmple la timp, datele de contact să fie actualizate, ca această colaborare să funcţioneze", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Fără absenţe
Cei doi oficiali au lămurit şi ce trebuie să facă părinţii elevilor care suferă de boli cronice. "Elevii care au vulnerabilităţi şi care sunt certificate medical, care au avut adeverinţe în primul semestru spre exemplu, nu sunt obligaţi să-şi reînnoiească acele adeverinţe. Adeverinţele din primul semestru sunt valabile în continuare. Mai mult decât atât, adeverinţele obţinute în semestrul doi vor putea fi transmise electronic către profesori şi diriginiţi", a declarat ministrul Educaţiei.
De asemenea, elevii care prezintă simptome de Covid-19 nu trebuie să meargă la şcoală şi nu vor fi notaţi absenţi. "Orice elev care prezintă cele mai mici simptome va avea înţelegere maximă din partea cadrelor didactice şi nu va primi absenţă, dacă va avea cele mai mici simptome care îl va împiedica să intre în colectivitate", a mai spus Cîmpeanu.
Orar fizic şi online
Vor putea fi scutiţi de şcoala "faţă în faţă" şi elevii care au în familie persoane vulnerabile, însă ministrul nu a detaliat cum anume trebuie să justifice aceste situaţii. Ordinul comun al celor două ministere prevede că "preşcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant şi cu acordul părinţilor/reprezentantului legal", iar "conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfăşurarea procesului educaţional în sistem online".
De altfel, Cîmpeanu a spus că fiecare unitate de învăţământ trebuie să conceapă un orar adaptat pentru aceste situaţii, în care să prevadă zile cu predare fizică şi zile cu predare online. "În niciun caz nu dorim să ducem copiii la şcoală pentru ca în aceeaşi zi să facă ore fizice şi ore online", a mai spus ministrul Educaţiei.