Guvernul și-a asumat, marți seară, răspunderea în Parlament pe controversatul proiect de lege privind noile măsuri fiscale, pe un fundal cu proteste, din partea USR și AUR.

După cum se știe, măsurile au fost contestate puternic în special de mediul de afaceri, în contextul în care modificările vor pune o presiune mult mai mare pe sectorul privat decât pe cel bugetar.

În discursul său, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apărat însă aceste măsuri, lâudându-le și spunând că „Astăzi se termină cu șmecheria”.

Ședință cu proteste

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, marţi, într-o şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege.

Ședința a fost una cu scandal. În timpul discursului premierului Ciolacu, USR și AUR au protestat.

„PNL, poți o zi fără Ciolacu șef?”, „Ciolacu, ești pe drojdie?”, „PSD-PNL, creșteți taxele ca să vă acoperiți hoțiile”, scria pe pancartele USR, aluzie la cazul președintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu, care a fost prins în flagrant și arestat în weekend pentru că a luat o mită de 1,25 milioane de lei. De altfel, una dintre pancarte conținea chiar mai multe fotografii cu teancurile de bancnote găsite în portbagajul acestuia.


Foto: Inquam Photos / George Călin

„Taxe pentru noi, privilegii pentru ei”, „PSD-PNL, taxe mai mari pentru un viitor mai sumbru”, scria pe pancartele AUR, potrivit HotNews.ro.

„Se termină cu șmecheria”

În fața parlamentarilor, Ciolacu a lăudat noile măsuri, într-un discurs aplicat, în care a vorbit mai mult la persoana I .

„Vă spun cu toată responsabilitatea, de azi s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală”, a spus premierul, precizând că „îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem la începutul unei reforme mai ample”.

„Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat. Iar, pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni! De astăzi toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie!”, a pretins el.


Foto: Inquam Photos / George Călin

Prim-ministrul a „tunat” inclusiv la adresa „risipei bugetare”, arătând că prin noua lege va fi „mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari”, în vreme ce „angajații cu salarii mici vor primi în continuare vouchere și alte măsuri de susținere a veniturilor”.

„Totodată, vor fi mai puțini șefi! Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare”, a spus el.

„Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu, cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educație”, a mai susținut el, conform HotNews.ro (discursul integral mai jos).

Băncile, taxate mai tare

Anterior asumării, Guvernul a avut o ședință în care a decis ce amendamente admite, dintre cele depuse de parlamentari.

Pe parcursul zilei au avut loc mai multe propuneri, iar una dintre cele acceptate a fost cea referitoare la creșterea procentului de taxare a băncilor pe cifra de afaceri, care va fi de 2%, față de 1% propus în forma inițială.

O controversă s-a consumat în jurul Pilonului II de pensii. Un amendament despre care liberalii susțineau că este al PSD a creat scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL. Ar fi fost vorba despre o modificare care ar fi prevăzut să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2, propunere care, însă nu a mai fost adoptată. HotNews.ro scrie că parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord cu inițiativa și că „nu vor susține așa ceva”. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș (foto jos), a spus că nu a fost un amendament oficial, în vreme ce premierul Marcel Ciolacu a susținut, ulterior, că „niciodată în Coaliție eu sau Nicolae Ciucă nu am vorbit despre un amendament la Pilonul 2 de pensii”.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe
Foto: Inquam Photos / George Călin

Până la urmă, proiectul privind noile măsuri fiscale a fost adoptat (vezi varianta finală a documentului, mai jos!).

Procedural, după asumare, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată. 

USR a anunțat, după ședință, că va contesta la Curtea Constituțională măsurile, deoarece sunt șanse foarte mici, în actuala componență a Parlamentului, ca o moțiune de cenzură să fie aprobată.

Ce modificări aduce noua lege

Între noile măsuri adoptate se numără inclusiv faptul că plățile în numerar vor fi drastic reduse, atât între firme și persoane fizice, cât și între firme. Între altele, intențiile Finanțelor sunt de a plafona încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry (Metro, Selgros etc) în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană. 

Noua lege aduce modificări substanțiale în felul în care vor fi taxate microîntreprinderile, IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS, TVA-ul va crește pentru mai multe tipuri de produse, se introduce o acciză la băuturile cu zahăr, se instituie impozite mai mari pentru casele și mașinile scumpe, companiile mari și băncile vor fi taxate mai aspru, iar persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%. Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60, mai notează HotNews.ro.

Vezi mai jos care sunt noile măsuri fiscale!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!