Direcția Națională Anticorupție a anunțat, vineri, că procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA au finalizat ancheta penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a notăriței Lucia Ochiș, precum și bihorenilor Sebastian Burcă și Ghizela Bălan, în dosarul privind preluarea frauduloasă de către aceștia din urmă a averii de peste 1,8 milioane lei a fostului expert auto Alexandru Lökösházy, mort în condiții suspecte, chiar în casa persoanelor care i-au luat apoi avuția.

Trei la judecată 

Conform comunicatului DNA, Lucia Doina Ochiș, notar public, este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și fals intelectual. 

De asemenea, Ghizela Bălan, prezentată de DNA doar cu inițialele B.G.M., persoană fizică fără calitate specială, este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și uz de fals. 

În fine, Sebastian Burcă, prezentat de DNA cu inițialele B.S.D., persoană fizică fără calitate specială, este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Mort în condiții suspecte 

Procurorii DNA Oradea transmit că „în prezenta cauză s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2019-2020, cele două persoane fizice menționate anterior au fost implicate în transmiterea, pe cale succesorală, a bunurilor aparținând unei persoane în vârstă de 87 de ani, decedată în condiții suspecte în cursul lunii august 2019”. 

Procurorii spun că Lucia Ochiș a deschis procedura succesorală în favoarea lui Ghizela Bălan deși știa că testamentul lui Alexandru Lökösházy (foto) pe care aceasta îl prezentase era fals.  

Concret, conform rechizitoriului întocmit de procurori, „în perioada 2019 - 2020, inculpata Ochiș Lucia Doina, în calitate de notar public, cunoscând caracterul fals al testamentului olograf furnizat de către cei doi inculpați persoane fizice, ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri și certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din moștenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 lei”.

Știa de ancheta pentru omor

Anchetatorii subliniază că, deși înainte să valideze testamentul olograf, Lucia Ochiș avea obligația, în calitate de notar public, „să verifice pe baza unei expertize grafice, îndeplinirea tuturor condițiilor legale de validitate ale testamentului olograf, și anume scrierea, semnarea și datarea de către testator a acestui înscris, nu a făcut acest lucru”.

Testamentul olograf, așa cum a mai arătat BIHOREANUL în dezvăluiri făcute pe seama acestui caz, este scris rudimentar, pare să aibă două feluri de scriitură, iar frazele sunt lipsite de coerență. 

DNA mai transmite că Lucia Ochiș a continuat să emită încheieri în favoarea Ghizelei Bălan, deși știa că Sebastian Burcă, iubitul acesteia, era cercetat pentru infracțiunea de omor în dosarul privind moartea suspectă a lui Alexandru Lökösházy. 

„Totodată, în urma cercetărilor efectuate a reieșit faptul că, în cursul anului 2020, inculpata Ochiș Lucia Doina ar fi continuat să emită încheieri finale și certificate de legatar către inculpata B.G.M. chiar și după ce ar fi luat la cunoștință că existau moștenitori legali care contestau testamentul și că inculpatul B.S.D. era cercetat de organele judiciare pentru infracțiunea de omor, în legătură cu decesul persoanei în vârstă de 87 de ani”, transmit procurorii. 

Mort în condiții suspecte și incinerat

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin Ghizelei Bălan și lui Sebastian Burcă. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii.

BIHOREANUL a scris recent despre șocantul caz al morții lui Alexandru Lökösházy și însușirii averii acestuia. Octogenarul, care locuia singur într-un apartament de pe Splaiul Crişanei, a plecat de acasă în data 16 august 2019, împreună cu un tânăr, anunţându-şi vecinii că a fost invitat pe Valea Brătcuţei. 

Ulterior, a răspuns la telefon doar în prima zi a sejurului, după care nu a mai putut fi găsit, motiv pentru care, după o săptămână, cunoscuţii l-au dat dispărut.

Lökösházy nu a mai fost găsit în viaţă. A murit pe 31 august 2019, în localitatea Mihai Bravu, în locuinţa unui bărbat de 43 ani, Sebastian Burcă şi a concubinei sale, Ghizela Bălan. În aceeaşi zi, un medic endocrinolog, colaboratorul unei firme de pompe funebre, a constatat că Lökösházy a decedat din cauze naturale, eliberând certificatul constatator, iar pe 2 septembrie corpul bătrânului a fost incinerat.

Cenuşa a fost găsită de poliţişti într-o urnă, în casa din Mihai Bravu unde şi-a trăit ultimele zile. Sebastian Burcă a pretins că bătrânul a avut mai multe probleme de sănătate, iar el l-a luat în întreţinere. Avea chiar şi un testament olograf dubios, datat 22 august 2019, scris parţial de mână, parţial cu litere de tipar, prin care iubita lui, Ghizela, devenea beneficiara întregii averi strânse de fostul expert auto.

Subiectul a fost prezentat și de Recorder într-o investigație jurnalistică, intitulată „Vânătorul de bătrâni”:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!