Procurorii DNA Oradea au anunţat, marţi, trimiterea în judecată a doi foşti consilieri personali ai fostului director al Administraţiei Naţionale "Apele Române", David Csaba, pentru fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al DNA, Gheorghe Abodi este acuzat de trafic de influenţă, în timp ce Mircea Urzică e inculpat pentru complicitate la trafic de influenţă, pe marginea unor fapte comise în cursul lunii iunie 2010.

"Inculpatul Abodi Gheorghe, în calitate de consilier personal al directorului general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", prevalându-se de influenţa avută asupra funcţionarilor publici din conducerea instituţiei şi asupra unor angajaţi din structurile subordonate, a pretins prin intermediul inculpatului Urzică Mircea Eugen şi a primit direct, de la un om de afaceri, suma de 15.000 lei", se precizează în comunicatul emis.

În schimbul banilor, Abodi i-a promis omului de afaceri a cărui firmă avea contracte în derulare cu Administraţiei Naţionale "Apele Române", că-i va rezolva decontarea preferenţială a lucrărilor efectuate.

Procurorii au dispus sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale ex-consilierului Abodi, până la concurenţa sumei de 15.000 lei, în vederea confiscării speciale.

Cauza a fost trimisă spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Dosarul celor doi foşti consilieri a fost întocmit ca urmare a unor informaţii apărute într-o altă cauză a DNA Oradea, şi anume cea deschisă în 2011 pe numele fostului ministru al Mediului, Borbely Laszlo, pentru suspiciuni de trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

E vorba despre Lescaci Com SRL, societate pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o şi care a primit 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început atunci urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, Ioan Ciocan, împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, şi urmărirea penală a lui Anton Molnar, administrator al unei firme care ar fi realizat lucrări de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu Mureş.

În timp ce Szepessy, Ciocan şi Molnar au fost trimişi în judecată şi condamnaţi cu suspendare printr-o sentinţă nedefinitivă pe 8 martie 2016 de Tribunalul Satu Mare, în cazul lui Borbely procurorii DNA Oradea au fost obligaţi să oprească ancheta pentru că Parlamentul a respins de două ori, ultima dată în martie 2015, cererea de încuviiţare a începerii urmării penale a acestuia.