Liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi István, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, organizarea unui nou protest în Piaţa Unirii, sub forma unui lanţ uman şi rugăciuni, pentru a solicita Primăriei edificarea unei statui ecvestre a Regelui Sfântul Ladislau în centrul oraşului.

"Este, practic, un eveniment de susţinere printr-un lanţ uman şi rugăciuni. Încercăm să găsim o soluţie acceptabilă, atât pentru comunitatea maghiară, cât şi pentru cea română. Este un loc, în triunghiul dintre Biserica Sfântul Ladislau, Primărie şi Criş, unde din punct de vedere urganistic nu ar intra în conflict cu celelalte", a explicat preşedintele PPMT.

Acţiunea se va desfăşura marţi după-amiază, în Piaţa Unirii, de la ora 17.30, având printre participanţi şi preoţi ai bisericilor istorice maghiare din Oradea. Protestul este autorizat pentru două ore, însă nu vor fi discursuri.

"Dorim şi noi un simbol al prezenţei comunităţii maghiare în oraş, tot aşa, în Piaţa Unirii. Noi cerem o singură statuie şi credem că nu poate să reprezinte o problemă nici persoana pentru care dorim statuia. Este un act de normalitate ca întemeietorul oraşului să aibă un simbol în centrul oraşului", a spus Csomortányi.

El consideră că, în ce priveşte costurile financiare, "ar fi normal şi ideal" ca primăria să îşi asume toate cheltuielile, fiind vorba de circa 200 - 300.000 de euro. "În caz contrar, suntem dispuşi să strângem şi fonduri pentru realizarea acestui proiect", a spus Csomortányi István.