Recordul negru în valul IV al pandemiei SARS-CoV-2 (stabilit sâmbătă, cu 13 decese) a fost depăşit, autorităţile anunțând luni dimineaţa 17 decese înregistrate cu o zi înainte, bilanţul de la debutul pandemiei urcând la 1.766.

Fără nicio afecţiune

Potrivit surselor medicale, între cei 17 bihoreni care au murit în ultimele 24 de ore a fost şi un bărbat de 44 ani care nu avea nicio altă afecţiune şi care a decedat la domiciliu, după 8 zile de la confirmarea infectării cu Covid.

Luni dimineaţă, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 37.384, după ce în cursul zilei precedente au fost diagnosticate încă 317 persoane infectate, în urma efectuării a 849 teste. Alarmantă este rata de pozitivare a testelor, ajunsă la 37,33%, cea mai mare de până acum.

Numărul vindecărilor înregistrate a ajuns la 31.183, dar pe de altă parte, cel al cazurilor Covid active a ajuns la 4.435.

Dintre aceste 4.435 persoane, sunt internate în spitalele din judeţ 665, la fel de multe ca duminică şi sâmbătă, în timp ce Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor arată că luni dimineaţă la ora 8.30 în secţiile ATI ale spitalelor din Oradea (Municipal, Pelican şi Judeţean) erau 66 de pacienţi în stare gravă. Trebuie subliniat, însă, că paturile ATI Covid se umplu în câteva minute, de obicei după deces, precum şi faptul că în UPU sunt îngrijiţi, de asemenea, oameni care aşteaptă eliberarea unui pat.

În Oradea, incidenţă de 9,69

Incidenţele (raportul de locuitori cu SARS-CoV-2 raportat la totalul populaţiei) sunt în creştere, în Spinuş ajungând la 14,9 la mia de locuitori, în Ceica la 13,18, iar în Toboliu la 13,08 la mie.

În 26 unităţi administrativ-teritoriale, între care şi Oradea (9,69) incidenţa este mai mare de 7,5 cazuri Covid active la mia de locuitori, iar în 4 UAT-uri mai mare de 6 la mie (dar sub 7,5), astfel că localnicii sunt obligaţi să respecte restricţii severe şi să poarte masca de protecţie şi în spaţiile publice deschise.

De altfel, în ultima zi, structurile Ministerului de Interne au controlat respectarea acestor măsuri, verificând 103 societăţi comerciale şi 36 de mijloace de transport în comun şi aplicând 89 sancţiuni contravenţionale, din care 23 de amenzi (în valoare totală de 11.250 lei) şi 66 avertismente.

Pe de altă parte, echipaje ISU au efectuat 9 verificări ale secţiilor ATI Covid, pentru a preveni izbucnirea unor incendii.

"Fac un apel către bihoreni să respecte regulile sanitare, pentru a nu aduce din nou presiunea în sistemul sanitar, pentru a păstra deschise şcolile şi pentru a nu reveni la restricţii", a transmis prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Pe de altă parte, prefectul îndeamnă populaţia să se vaccineze, ceea ce în ultima zi au mai făcut încă 1.114 persoane, numărul celor vaccinate complet ajungând în Bihor la 152.087 (din care 15.397 şi cu doza booster).

Vezi tabelul cu incidenţa în fiecare UAT din Bihor!