În Bihor au fost identificate în ultimele 24 de ore încă 106 persoane infectate cu Covid, potrivit informaţiilor raportate vineri de către Grupul de Comunicare Strategică, ceea ce înseamnă un nou record, după ce miercuri în judeţ au fost raportate 96 de îmbolnăviri. Astfel, de la începutul crizei sanitare şi până în prezent, numărul total al infectărilor a ajuns la 4.407.

Precedentul „record judeţean” datează abia de miercurea aceasta, când au fost raportate 96 de cazuri de Covid.

Unul din cinci

Depistarea noilor îmbolnăviri a avut loc după ce în cursul zilei de joi în Bihor au fost făcute 536 de teste PCR (297 la Spitalul Judeţean, 185 la Spitalul Municipal din Oradea şi 54 la Marghita). Faptul că din acest număr de teste au fost depistate 106 se persoane cu Covid înseamnă o rată de infectare de 19,40%, aşadar tot al cincilea bihorean testat a fost detectat ca având virusul.

Dintre cele 536 analize efectuate în ultimele 24 de ore, 17 au fost repetări ale testelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Marea majoritate a persoanelor recent diagnosticate - nu mai puţin de 63 - sunt din Oradea, celelalte fiind din Beiuş, Pomezeu, Girişu de Criş, Batăr, Săcădat, Paleu, Pocola, Remetea, Roşia, Curăţele, Săcueni, Sântandrei, Husasău de Tinca, Oşorhei, Abrămuţ, Marghita, Chişlaz, Suplacu de Barcău, Cefa, Auşeu, Cherechiu, Sânmartin, Aştileu, Ştei, Derna, iar una din alt judeţ.

Singurele veşti bune ale zilei sunt că în ultimele 24 de ore în Spitalul Municipal din Oradea nu a mai fost înregistrat nici un deces (bilanţul acestora stagnând la 170) şi că în acest interval au fost înregistrate încă 136 vindecări (totalul la acest capitol ajungând la 3.457).

Vineri dimineaţă, în Spitalul Municipal din Oradea erau internaţi 256 pacienţi (cu 13 mai mulţi decât joi), iar în judeţ erau înregistrate 784 cazuri active (cu 32 mai puţine decât în ziua precedentă).

Controale şi amenzi

Potrivit Prefecturii Bihor, în ultimele 24 de ore echipele mixte de polițiști și jandarmi au executat misiuni pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. “Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, însă, acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare”, precizează Prefectura, printr-un comunicat.

Potrivit acestuia, echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1.620 persoane carantinate și 462 persoane izolate la domiciliu.

De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare, fiind verificate 72 de societăți comerciale și 106 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 173 de sancțiuni contravenționale, dintre care 84 cu avertisment scris și 22 cu amenzi în valoare cumulată de 18.750 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 260 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 42 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

Record de cazuri noi şi în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat tot un record de noi îmbolnăviri, 4.026, precum şi 75 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 172.516, iar al deceselor la 5.749.

În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 9.838 persoane cu Covid, dintre care 726 în secţii de Terapie Intensivă. Este un nou record de pacienți internați la ATI.

Pe teritoriul României, 17.874 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu, iar 9.155 în izolare instituționalizată. De asemenea, 42.079 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 45.