Săteni din Cărpinet au protestat, marţi, pentru a doua oară în decurs de câteva luni, pe marginea DN76 Oradea - Deva, împotriva intenţiei Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) de a amenaja o parcare în plin centrul comunei, pe terenuri despre care susţin nu ştiau că le-au fost expropriate încă din 2012.

Să vină prefectul și Bolojan!

Peste 30 de persoane s-au strâns alături de primarul comunei, Petru Curta, pe terenul unde ar urma să se amenajeze parcarea, unde au venit şi reprezentanţii CNAIR, dar şi din partea constructorului, asocierea de firme Drum Asfalt, Trameco, Ile Viorel Construct şi Vahostav SK din Slovacia.

„Să vină domnul prefect, domnul Bolojan! În campania electorală nu le-a fost frică de Covid, au ştiut să vină să ne ceară votul. Au promis că vor rezolva situaţia. N-au făcut nimic. Acum nu vin, nici prefectul, nici domnul Bolojan, că le e teamă de Covid"; s-a plâns una dintre protestatare, reclamând faptul că prefectul Dumitru Țiplea ar fi refuzat să-i primească în audienţă, măcar. "Prefectul să vină să stea de vorbă cu noi. Salariul lui se plătește din pensiile acestor oameni. Ce ar fi să nu i se mai plătească salariul? De ce se ascunde?", a mai spus femeia, nemulţumită. 

Un protest decent

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei Cărpinet susţine că protestul sătenilor a fost unul decent. "Oamenii şi-au spus punctul de vedere, fără scandal. Ei nu vor parcare în mijlocul comunei. Reprezentanţii constructorilor au spus că lor le este indiferent unde se construieşte, însă cei de la CNAIR au solicitat să facem noi demersurile pentru modificarea Hotărârii de Guvern. Aşa că am trimis, azi, adrese către Prefectură şi la conducerea CNAIR, la Bucureşti", a explicat primarul. 

Potrivit edilului, problema ar fi putut fi tranşată încă de anul trecut, după primul protest al localnicilor, când administraţia locală a identificat un teren la 600 metri de amplasamentul iniţial, în afara localităţii, și a făcut toate demersurile pentru predare. Constructorul, zice Curta, a şi compactat suprafaţa, însă ulterior CNAIR a transmis că se revine asupra deciziei, aruncând vina pentru acest lucru pe prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea. "Ne-au spus că nu e vina lor, că prefectul refuză schimbarea amplasamentului. E normal că oamenii s-au revoltat", susţine Curta. 

"Au fost mârşăvii"

Nemulţumirea sătenilor din comuna Cărpinet vizează intenţia CNAIR de a amenaja în o parcare iungă de 200 metri şi o lăţime de 50 metri, cu zonă de odihnă şi toalete pe marginea DN76, pe terenuri despre care oamenii susţin că au aflat abia în vara anului 2020 că le-au fost expropriate încă din 2012.

"Oamenilor nu li s-a comunicat dispoziţia de expropriere, nici cuantumul sumelor pe care ar fi urmat să le primească în schimbul terenurilor. Au fost mârşăvii, ilegalităţi, pe care le-am descoperit abia acum. S-a făcut un denunţ penal, cei responsabili vor fi traşi la răspundere", declară primarul. 

Comisia de expropriere, spune tot el, a strâns semnături sub pretextul că sunt pentru preluarea unor terenuri necesare pentru lăţirii şoselei, document de care s-ar fi folosit şi pentru exproprierile făcute în vederea construcţiei parcării.

"Toată lumea a fost minţită. Eu mă mir cum au semnat şefii Poliţiei, ai ISU Crişana un document pe care scria că terenurile sunt în extravilanul comunei, când pe extrasele de carte funciară scria clar că sunt în intravilan", a mai spus Curta.