Judecătorul Gabriel Chifan, de la Secţia Contencios a Curţii de Apel Oradea, trebuie să-şi pună roba de magistrat în cui.

Secţia de judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea lui Chifan din magistratură, după ce s-a aflat că, în perioada septembrie 2013 - iunie 2015, acesta şi-a luat concedii succesive fără plată, timp în care a lucrat ca judecător de pace în Kosovo. Totul, fără a avea avizul CSM, obligatoriu, având în vedere că magistraţii, fie ei şi în concediu fără plată, nu pot desfăşura alte activităţi decât didactice.

Abaterea a fost descoperită vara trecută, în timpul unui control al Inspeţiei Judiciare din cadrul CSM la Curtea de Apel Oradea, inspectorii considerând atunci că o parte din vina pentru cele întâmplate aparţine şi fostei preşedintă a instanţei, Dana Cigan, care i-a aprobat magistratului concediile cerute sub pretextul rezolvării unor probleme personale, cu toate că ştia că în realitate judecătorul era plecat într-o misiune UE în Kosovo.

În urma controlului făcut de inspectori, preşedinta Curţii de Apel Oradea a ales să-şi ceară pensionarea, însă împotriva lui Chifan, inspectorii au declanaşat o acţiune disciplinară în finalul căreia au înaintat concluziile secţiei de judecători în materie disciplinară din CSM, solicitând sancţionarea acestuia.

"Din conţinutul cererilor de concediu formulate rezultă că există indicii că acesta are un contract aflat în derulare în afara teritoriului României, în cadrul Misiunii Uniunii Europene în Kosovo (probabil misiunea EULEX), fără a fi solicitat avizul Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de participarea la procedura de selecţie pentru funcţia pe care o ocupă şi fără a solicita Secţiei pentru judecători a Consiliul Superior al Magistraturii detaşarea pe această funcţie", se precizează în raportul Inspecţiei Judiciare.

Decizia în caz a fost luată miercuri, când membrii CSM au admis acţiunea inspectorilor şi a decis ca judecătorul orădean să fie exclus din magistratură.

"Secţia pentru judecători a aplicat domnului Chifan Gabriel, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, sancţiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură», pentru săvârşirea abaterii disciplinare «încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii»", se arată în Hotărârea CSM.

Hotărârea pronunţată de Secţia pentru judecători poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Curtea de Apel Oradea a luat act de hotărârea CSM prin care s-a decis excluderea din magistratură a domnului judecător Chifan Gabriel pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii. Hotărârea poate fi atacată de magistrat în 15 zile de la comunicare", a declarat joi BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt a Curţii de Apel Oradea, judecător Claudia Rus.

Absolvent al Facultăţii de Drept şi a Şcolii masterale din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Gabriel Chifan a intrat în magistratură în 2006 ca judecător stagiar la Judecătoria Sighetu Marmaţiei de unde, în 2008, după promovarea examenului de capacitate, s-a transferat la Judecătoria Oradea. De aici, după 3 ani a avansat la Tribunalul Bihor, iar în 2012 la Curtea de Apel Oradea, unde a lucrat ca magistrat în Secţia de contencios administrativ a instanţei.