Lansat în 2003 şi "renovat" parţial în 2013, site-ul Consiliului Judeţean a fost schimbat, noua interfaţă fiind extrem de uşor de folosit, mai plăcută estetic, mai "curată" şi, mai ales, mult mai bogată în informaţii utile şi necesare. Pentru prima oară, www.cjbihor.ro e disponibil şi în limba maghiară şi are facilităţi pentru persoanele cu probleme de vedere.

Portalul oferă informaţii dintre cele mai variate, de la economia judeţului la toate structurile instituţiei, făcând publice de la datele de contact ale directorilor până la veniturile salariale.

Bilingv şi cuprinzător

Relansarea site-ului CJ Bihor a fost anunţată luni, printr-un comunicat de presă al instituţiei, care subliniază că un punct foarte important al noii versiuni este capacitatea de adaptare şi redimensionare în funcţie de dispozitivul de pe care este accesat şi de rezoluţia acestuia, având în vedere că, în general, 9 din 10 vizitatori folosesc dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-ul sau tabletele. "Astfel, s-a lucrat la scalarea elementelor pentru a oferi o experienţă plăcută oricărui tip de vizitator, indiferent de terminalul de pe care acesta accesează noul website".

"Cea mai importantă noutate a website-ului este disponibilitatea lui şi în limba maghiară. Astfel, meniurile "Despre Bihor", "Conducere" şi "Ştiri" sunt disponibile integral în limba maghiară. Totodată, vor fi traduse Hotărârile Consiliului Judeţean Bihor ce au caracter normativ", subliniază comunicatul CJ Bihor, care prezintă mulţumirile preşedintelui Ilie Bolojan către unul dintre funcţionari, Rais Istvan, cel care s-a ocupat de traducere.

Transparent şi uşor de folosit

Site-ul Consiliului Judeţean are 6 secţiuni principale pe pagina de start, cea "Despre Bihor" oferind în premieră şi informaţii cu privire nu doar la "cadrul natural" al judeţului, ci şi la economia, turismul şi cultura locale.

Secţiunea despre conducere prezintă datele de contact ale preşedintelui CJ Bihor, precum şi atribuţiile acestuia, datele de contact ale celor doi vicepreşedinţi şi ale secretarului general al judeţului, precum şi aparatul de specialitate (inclusiv organigramele, regulamentele de organizare şi funcţionare, codul etic, atribuţiile legale) şi instituţiile subordonate şi finanţate.

Rubrica de informaţii publice are şi ea un conţinut bogat şi uşor de accesat, de la declaraţiile de avere şi de interese până la bugete şi bilanţuri contabile, anunţuri, concursuri, proiecte şi hotărâri, dispoziţiile preşedintelui, plus transparenţa cheltuielilor, cea decizională şi a veniturilor salariale.

Secţiunea privind achiziţiile publice oferă informaţii complete despre programul anual şi anunţuri de achiziţii (cu legătură spre Sistemul Informatic Centralizat de Achiziţii Publice), prezentându-le pe cele în derulare şi realizate, licitaţii şi încredinţări directe.

În plus, pentru persoanele cu deficienţe vizuale, a fost introdus şi un instrument special care permite modelarea vizuală pentru a îmbunătăţi lizibilitatea informaţiilor afişate (ajustarea mărimii fontului, alegerea sau schimbarea culorilor etc).

Paşii următori: multilingvism şi digitalizare

"În lunile următoare, website-ul va continua să fie optimizat, se vor mai lansa alte versiuni, în alte limbi, iar anumite secţiuni vor fi actualizate. Următorul pas va fi să digitalizăm activitatea Direcţiei Arhitect Şef prin intermediul website-ului", a transmis, potrivit comunicatului CJ, preşedintele Ilie Bolojan.

Lansat în 2003, website-ul Consiliului Judeţean Bihor a mai fost schimbat, parţial, în 2013 (foto), dar niciodată total, ca acum, precizează sursa citată.

Pentru a relansa site-ul, CJ Bihor a apelat la serviciile unei companii locale de publicitate, şi anume Utopium, valoarea achiziţiei fiind de 29.615 lei (cu TVA inclusă), fonduri din bugetul instituţiei pentru anul 2020.

Este posibil ca, din cauza schimbărilor tehnice, în zilele următoare, website-ul să funcţioneze cu unele întreruperi punctuale, la anumite pagini.