Un nou dosar penal pentru milionarul orădean Ion Govoreanu, fondatorul supermarketurilor Trei G. Afaceristul, soţia lui, Mihaela Govoreanu, şi doi dintre administratorii firmelor pe care aceştia le controlează, Adrian Ionescu respectiv Octavian Sasu, au fost inculpaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) pentru o fraudă fiscală care a păgubit bugetul de stat cu aproape 900.000 lei.

Cazul a fost făcut public miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, iar frauda vizează tranzacţionarea fictivă a unui imobil, în perioada februarie - aprilie 2012, între firmele controlate de cei patru afacerişti.

BIHOREANUL a aflat că imobilul tranzacţionat este sediul fostei firme de salubrizare Urbana, care a intrat în proprietatea lui Govoreanu în ianuarie 2012, iar scopul tranzacţiilor fictive care au urmat a fost compensarea de TVA şi impozit pe profit rezultate din operaţiuni reale efectuate de firmele implicate.

Concret, sediul firmei a fost vândut întâi de societatea Portimer SRL (fosta Urbana) către Abrienda Com SRL (fosta Simonela SRL), pentru 744.000 euro (din care TVA 144.000 euro), care apoi a revândut clădirea către societatea For United Energie SRL, cu 1.054.000 euro, (din care TVA 204.000 euro). 

Numai că, după cum au descoperit anchetatorii, tranzacţiile au fost făcute doar pe hârtie, fără plata preţului stipulat în contractele de vânzare-cumpărare, iar vânzătorii nu au înscris la niciuna din tranzacţii ipotecă pentru preţul neachitat.

TVA-urile rezultate din tranzacţiile efectuate între vânzători erau compensate, apoi, cu cele din achiziţiile de produse alimentare pentru supermarkeurile Trei G. Revânzarea clădirii se făcea în momentul în care datoria către buget (TVA şi impozit pe profit) ajungea la cuantumul TVA pe care firmele ar fi trebuit să le încaseze din tranzacţionarea imobilului.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 898.751 lei, din care TVA în valoare de 892.316 lei şi impozit pe profit în valoare de 6.435 lei, iar soţii Govoreanu şi complicii lor, Adrian Ionescu respectiv Octavian Sasu, au fost inculpaţi pentru evaziune fiscală, respectiv instigare şi complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, poliţiştii au pus sechestru până la concurenţa sumei de 898.751 lei, asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de cei în cauză.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au finalizat cercetările şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu propunere de trimitere în judecată a celor în cauză.

Acest dosar este al treilea în care fondatorul Trei G, Ion Govoreanu, este acuzat de evaziune fiscală. În 2014, afaceristul a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi încarcerat, pentru o pagubă de aproape 1,4 milioane de lei în dauna bugetului de stat prin tranzacţii cu zahăr, iar în prezent e judecat pentru o altă fraudă de 22,5 milioane de euro prin afaceri făcute pe firme fantomă.

În cel din urmă dosar, trimis în faţa instanţei în 2011, Tribunalul Bihor urmează să pronunţe verdictul peste 2 săptămâni, după ce, la ultima şedinţă de judecată, Govoreanu a fost amendat pentru recuzări în serie. Citiţi despre dezbaterile furtunoase care s-au întins până în miez de noapte în articolul: Război la ultima dezbatere în dosarul lotului "Govoreanu", acuzat de o fraudă de 22,5 milioane de euro: fondatorul Trei G, amendat pentru recuzări în serie