Comisarul şef de poliţie Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, vineri, că Direcţiile judeţene de Sănătate Publică au demarat controale în legătură cu cea mai nouă metodă de fraudă prilejuită de situaţia Covid: atestarea în fals a infectării pentru persoane care beneficiază, astfel, şi de concedii medicale plătite, şi de certificate verzi. 

De la DSP şi Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate până la Poliţie, autorităţile din Bihor afirmă că, cel puţin deocamdată, nu au depistat nicio neregulă. Nici nu aveau cum, de vreme ce unele au făcut verificări superficiale, iar altele deloc... 

"Fentarea" regulilor

Odată ce autorităţile au introdus, la finele lunii trecute, măsuri de restricţionare a accesului în spaţii publice, condiţionat de certificatul verde ce atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau un rezultat negativ la testare, inventivitatea celor care încearcă să eludeze regulile îşi spune cuvântul. Aşa a luat naştere o nouă metodă de fraudare, mai ingenioasă decât vaccinarea "la chiuvetă", fictivă, şi anume confirmarea frauduloasă a infectării în cazul unor persoane interesate să obţină atât concedii medicale plătite integral, cât şi, apoi, certificate verzi cum că au trecut prin boală.

Un asemenea fenomen a fost semnalat cu mai puţin de două săptămâni în urmă şi de BIHOREANUL, care arăta că aproximativ 80 de medici de familie din judeţ au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea Covid, existând suspiciuni că unii ar fi atestat fraudulos, în schimbul unor "atenţii", că pacienţi din listele lor ar fi avut rezultate pozitive, indicând infectarea, iar Direcţia de Sănătate Publică urma să declanşeze o anchetă pe această temă.

"Există indicii"

Într-o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia dosarelor penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatului digital Covid, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisarul şef Monica Dajbog, a declarat, vineri, că în prezent poliţiştii au în lucru peste asemenea 400 de anchete, vizând aproximativ 1.330 certificate sau adeverinţe de vaccinare.

Cu această ocazie, reprezentanta MAI a anunţat că în vizorul autorităţilor a intrat şi noua metodă de fraudare, prin teste pozitive false.  

"Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE. Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea Covid-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că aceştia sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. La nivelul Direcţiilor de sănătate publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie", a comunicat oficialul MAI.

Controale degeaba...

La nivelul judeţului Bihor, însă, acţiunile de control par să nu fi dus la niciun rezultat care să confirme fenomenul testării frauduloase, fie pentru că acestea au fost superficiale, fie pentru că nici măcar nu au fost declanşate.

Directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, de pildă, spune că instituţia pe care o conduce a realizat doar "câteva" verificări. "Am făcut controale la medicii de familie în contract cu CAS pentru vaccinare, care au primit câte 50 de teste gratuit de la Minister, pentru a vedea cum utilizează testele şi cum raportează rezultatele în sistemul informatic. Am mers în câteva cabinete care au utilizat teste, dar nu am constatat nereguli. Am fost şi pe la cabinete de Medicina Muncii care au contracte cu angajatori, pentru a vedea dacă prin testele rapide sunt pozitivi sau nu, dar nu am constatat (n.r. – fraude)", a declarat dr. Rahotă BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, aceasta recunoaşte că "verificările au fost pe o perioadă scurtă, pentru că au intrat alte acţiuni tematice de la Ministerul Sănătăţii". Prin urmare, după ce Poliţia Bihor a cerut informaţii DSP privind această temă, "le-am trimis răspuns că nu am constatat asemenea lucruri".

... sau deloc

În ce priveşte Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, aceasta nici măcar nu s-a sinchisit să declanşeze vreo anchetă, nici măcar una formală, chiar dacă prin fraudare este păgubit bugetul asigurărilor sociale de sănătate, din care se decontează contravaloarea concediilor medicale pentru persoanele asigurate. 

"Nu am făcut nicio anchetă, pentru că nimeni nu ne-a făcut nicio sesizare oficială", a declarat BIHOREANULUI directorul general al CJAS Bihor, Dorel Dulău.

Pe de altă parte, acesta a adăugat ulterior că „CAS nu are atribuții pe partea medicală, ci pur administrative, fără posibilitatea de a constata în vreun fel fraudarea fondului asigurărilor sociale de sănătate prin întocmirea în fals a unor acte medicale. CAS poate interveni abia după ce DSP sau Colegiul Medicilor sau Poliția stabilesc în mod clar falsitatea documentelor medical în baza cărora se fac plățile concediilor medicale”.

Poliţia, pe mâna DSP

Pe de altă parte, Poliţia Bihor a transmis, prin ofiţerul de presă, agentul principal Ioana Lascău, că în urma semnalării publice a BIHOREANULUI, a solicitat DSP Bihor informaţii cu privire la aspectele sesizate, dar cu aceeaşi finalitate: în judeţ n-a existat nicio testare frauduloasă.

"În urma apariţiei articolului jurnalistic, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să comunice dacă are indicii referitoare la aceste aspecte. Răspunsul primit a fost negativ", a transmis ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor.