"O construcţie foarte frumoasă". Aşa a descris directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, noua parcare din strada Braşovului, inaugurată de Ziua Oradiei împreună cu primarul ales, Florin Birta. Facilitatea, finalizată cu mai bine de o lună în devans, are aproape 400 de locuri de parcare, dar şi un centru pentru închirierea de biciclete şi trotinete.

Laude pentru ADP şi constructor

Construită de compania Electrogrup din Cluj, noua parcare dispune de 395 locuri pe 6 niveluri, dintre care 4 locuri sunt rezervate pentru persoane cu dizabilităţi şi tot 4 au instalaţii pentru încărcarea autoturismelor electrice, aria ocupată fiind de 2.142 metri pătraţi, iar suprafaţa utilă de 7.740 mp.

"Mulţumesc directorului ADP pentru această a patra parcare construită în centrul oraşului, după cele de la Tribunal, de lângă Spitalul Municipal şi din strada Independenţei", le-a spus jurnaliştilor primarul ales Florin Birta, precizând că în prezent se mai desfăşoară lucrări la o a cincea parcare, cea de la fosta bază Voinţa.

Birta a lăudat şi constructorii, pentru că au reuşit să finalizeze lucrările în devans "cu aproape două luni" faţă de termenul contractual, motiv pentru care a caracterizat compania clujeană drept "o firmă serioasă".

De asemenea, primarul ales a amintit că terenul pentru noua parcare a fost obţinut de municipalitate de la Ministerul Administraţiei şi Internelor după ce s-a angajat să construiască în curtea spitalului Avram Iancu (fostul Spital Militar) un ambulatoriu de specialitate, şi el finalizat, încă înaintea parcării.

"Un oraş potent"

La rându-i, directorul ADP a explicat jurnaliştilor că plata pentru constructor va fi efectuată în aproximativ o lună după recepţionarea noii parcări, fiind vorba despre 16,076 milioane lei.

"Constructorul primeşte toţi banii în aproximativ o lună. Primele trei parcări le-am plătit cu credit-furnizor, dar am observat că în acest fel lucrările durează. Este o premieră şi pentru noi că această parcare a fost finalizată mai devreme", a spus Liviu Andrica, subliniind astfel că antreprenorul a fost motivat să încheie lucrările cât mai repede pentru a-şi primi banii. "Oradea este un oraş potent în derularea investiţiilor", a explicat şeful ADP.

La fel ca primarul ales, Andrica a anunţat că după ce vor fi obţinute avizele de funcţionare din partea ISU, ceea ce va dura "câteva zile", noua parcare va fi disponibilă utilizatorilor în regim gratuit timp de 90 de zile, abia la finele acestor prime trei luni urmând ca accesul să fie taxat.

Totodată, directorul a subliniat utilitatea noii parcări, spunând că aceasta va fi folosită cu atât mai mult cu cât clădirea fostei Policlinici Mari urmează să fie reabilitată ca sediu al Consiliului Judeţean. "Cei care vor veni la CJ vor avea unde să parcheze", a spus el.

"O construcţie frumoasă"

"Este o construcţie foarte frumoasă şi utilă, care se încadrează perfect în ansamblul peisagistic. Odată cu funcţionarea acestei parcări, străzile din zona centrală ar putea fi eliberate de maşini, iar găsirea unui loc de parcare nu va mai fi o problemă", a mai spus directorul ADP înainte de a ghida jurnaliştii într-un tur al clădirii, care într-adevăr este luminoasă şi aerisită, prezentând şi câteva deosebiri faţă de cele existente în prezent.

În primul rând, virajele în noua parcare sunt mai uşor de făcut, circulaţia în incintă este direcţionată pe sensuri unice, iar fiecare loc de parcare este dotat cu senzori şi becuri care semnalizează dacă acesta este ocupat (lumină roşie) sau liber (culoare verde). "Pe rând, vom introduce acest sistem cu senzori şi la celelalte parcări", a specificat Florin Birta.

Parcarea are 6 niveluri supraterane - demisol, parter, 3 etaje şi o terasă, iar la etajul II este legată de magazinul Crişul printr-o pasarelă peste strada Braşovului, ale cărei costuri au fost suportate de fima care administrează centrul comercial. Clădirea este deservită de două ascensoare, aflate la cele două extremităţi.

La parterul acesteia va funcţiona şi un centru pentru închirierea de biciclete şi trotinete.