Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a făcut duminică o vizită la Oradea, parte a unui turneu-fulger prin judeţele din Transilvania, pentru a stabili cu colegii de partid "să spună oamenilor" despre pericolul punerii "în pericol a integrităţii teritoriale", deoarece cei care sunt "în spatele domnului Iohannis stimulează dezbinarea" României, iar el însuşi "pune în pericol integritatea ţării", afirmând că acesta nu va ajunge preşedinte şi comandant suprem al Armatei.

Iohannis, dezbinatorul

"Am venit în Transilvania şi în Bihor pe de o parte să spunem ce vrea Victor Ponta să facă pentru România şi pentru Bihor, iar pe de altă parte să spunem tuturor cetăţenilor care este pericolul pe care l-a generat Klaus Iohannis, prin stilul de campanie pe care nu dumnealui, că dumnealui nu este în stare, ci cei din spatele dumnealui, din staful de campanie, l-au conceput, şi anume acest pericol uriaş prin care va stimula dezbinarea", a declarat preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la Oradea, după ce s-a întâlnit cu membrii PSD Bihor.

Dragnea a afirmat că "Iohannis nu înţelege cât de periculoasă este această sămânţă a dezbinării, care - odată sădită - poate să creeze falii foarte mari în România. Noi mai avem câţiva ani de zile şi vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire. Cum vrea să întâmpinăm această sărbătoare? Cu o ţară sfâşiată? Eu îl rog să înceteze, să ceară celor care sunt în spatele lui, să înceteze cu stimularea acestui sentiment, cu stimularea acestei dezbinări".

Nu va ajunge "comandant suprem"

Amintind că europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat că îl va susţine pe Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor după ce "în mod public, şi în ţară şi în străinătate, cere ruperea Transilvaniei", Dragnea a spus că reprezentantul ACL i-a mulţumit lui Tokes pentru susţinere. De asemenea, invocând faptul că la protestul organizat la Timişoara sâmbătă seară a văzut un banner inscripţionat "Republica Banat", preşedintele executiv al PSD l-a atenţionat pe Iohannis că "generează un fenomen extrem de periculos, pentru că şi ceilalţi români, care nu sunt ardeleni, încep să se uite cu atenţie la acest lucru, şi riscă să se nască un sentiment contrar în cealaltă parte a ţării".

"Nu va ajunge (n.r. - Klaus Ioahnis) preşedintele României, dar nu este în regulă să faci orice, să pui în pericol integritatea teritorială şi unitatea acestei ţări doar din dorinţa de a ajunge preşedintele României. (...) Preşedintele României ocupă cea mai înaltă poziţie din statul român, este comandantul suprem al Armatei Române, este garantul integrităţii teritoriale a României, este garantul Constituţiei, este persoana publică care poate să medieze între toate puterile statului şi între toate regiunile din ţară şi este persoana care trebuie să unească această ţară", a mai spus liderul PSD.

Cine manipulează?

Întrebat de BIHOREANUL dacă, în condiţiile în care militarii români aflaţi în teatrele de operaţiuni, care şi-au exprimat de trei ori mai multe sufragii pentru Klaus Iohannis la primul tur de scrutin decât pentru Victor Ponta, au fost manipulaţi sau "ar putea contribui la segregarea României dacă Iohannis va ajunge totuşi preşedinte şi comandant suprem al Armatei", Liviu Dragnea a afirmat că nu are asemenea date, deşi ele sunt disponibile pe site-urile Autorităţii Electorale Permanente şi Biroului Electoral Central.

"Eu nu ştiu aceste rezultate, eu nu sunt aşa informat ca dumneavoastră", a răspuns liderul PSD, adăugând că "sunt absolut convins că şi aceşti cetăţeni români au acces la internet, la toate comentariile mincinoase, care se rostogolesc pe internet, au acces la această campanie mizerabilă de manipulare şi minciună care circulă pe internet".

"Dar ce am spus eu mai devreme rămâne. Asta nu poate fi acoperit cu această întrebare a dumneavoastră, şi anume această stimulare a acestui sentiment. N-o simt numai eu, eu nu m-am trezit vorbind acum numai eu, o simt şi oamenii de aici, şi din Ardeal, cu care am vorbit, în cele patru judeţe, până astăzi. O simt şi cei din sud, din Oltenia, din Muntenia, din Banat, o simt şi cei din Dobrogea, din Moldova, din Bucureşti. De ce să ajungem în această situaţie doar pentru că cineva, disperat, prin orice mijloace, vrea să ajungă preşedintele României?", a mai spus Liviu Dragnea.

"Nu implicaţi Armata şi Biserica!"

În momentul în care BIHOREANUL a precizat că rezultatele votării din teatrele de operaţiuni nu sunt informaţii neverificate "care se rostogolesc pe internet", ci publicate de instituţii oficiale, şi întrebat dacă sugerează cumva că aceste instituţii sunt cele care manipulează, liderul PSD a negat, cerând, după ce tocmai el introdusese subiectul cu "comandantul suprem al Armatei Române", ca Armata şi Biserica să nu fie implicate în campanie.

"Eu nu sugerez, nu sugerez, şi vă rog şi pe dumneavoastră să nu implicaţi Armata Română în aceste comentarii. Vă rog foarte mult. Eu nu sugerez nimic şi mă feresc ca Satana de tămâie să vorbesc despre lucrurile astea. Măcar Armata s-o păstrăm deoparte, Armata şi Biserica".

Potrivit AEP şi BEC, în secţia de votare din Afganistan, de exemplu, unde au votat 340 de militari români aflaţi în teatrele de operaţiuni, reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, a primit 151 voturi, Victor Ponta 61 voturi, Elena Udrea 11 voturi, Teodor Meleşcanu 13 voturi, Monica Macovei 61 voturi, Călin Popescu Tăriceanu 7 voturi, Corneliu Vadim Tudor 18 voturi, iar Kelemen Hunor şi Szilagyi Zsolt niciun vot.