Ioan Hulea, deputat în Colegiul 3 Aleşd, a declarat la prima sa conferinţă de presă, desfăşurată sâmbătă într-o pensiune din Băile Felix, în prezenţa unui singur jurnalist, că a preluat şefia PPDD Bihor în baza unei decizii a Biroului Naţional de Coordonare din 25 februarie, adică aceeaşi zi în care fostul preşedinte Ioan Lascău îşi înregistra demisia atât la conducerea centrală a formaţiunii, cât şi la organizaţia judeţeană.

În apărarea lui Lascău

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI cum îşi explică demisia lui Lascău, datată cu mai bine de o săptămână înainte ca fostul şef al Finanţelor bihorene să fi fost condamnat, pe 8 martie, pentru fapte de corupţie, Hulea a răspuns că, pur şi simplu, nu îşi dă seama dacă fostul său coleg, între timp dispărut fără urmă, a prevăzut ce soartă îl aşteaptă.

"Nu am mai vorbit cu domnul Lascău de prin 17-18 februarie, când ne-am întâlnit la Bucureşti. N-a făcut nicio aluzie la problemele sale sau la gândul că şi-ar putea da demisia. Încerc să-mi explic diferenţa dintre ziua demisiei şi cea a condamnării, dar nu pot. Despre demisie, culmea, eu am luat act doar acum vreo 7-8 zile", a spus deputatul Hulea.

Pe de altă parte, noul şef al PPDD Bihor i-a luat apărarea predecesorului său şi a dat de înţeles că deşi acesta se sustrage executării condamnării la închisoare, cel mai probabil a dispărut pentru a-şi juca o ultimă carte, şi anume atacarea sentinţei instanţei supreme din România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

"Noi am fost colegi încă din 1973, la Liceul Militar. Ştiu că el nu se va da bătut, că va lupta, şi sunt ferm convins că va fi ceva şi pe la CEDO, pentru că nu mi se pare în regulă să te achite două instanţe, iar a treia să te condamne", a spus Hulea, referindu-se la faptul că înainte să fie condamnat la 3 ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Lascău a scăpat la Tribunalul Braşov şi la Curtea de Apel doar cu amenzi în cuantum de 30.000 de lei şi confiscarea unor sume de bani considerate că ar fi fost primite mită de la afaceristul orădean Jean Podilă.

"A căzut pentru mine ca un trăsnet acea sentinţă definitivă. Nu vreau să politizez, pentru că mă supun la ce spune Justiţia, dar mă pune pe gânduri modul în care a fost administrată jurisprudenţa în cazul lui şi am aceste rezerve", a mai spus Hulea.

Prietena lui Lascău îi ia locul în CJ

În ce priveşte succesorul lui Ioan Lascău în poziţia de consilier judeţean, deşi săptămâna trecută arăta că nu este deloc sigură ocuparea poziţiei vacante de către prietena fostului finanţist, Alina Popa, următoarea de pe lista de candidaţi a PPDD de la alegerile locale, noul preşedinte al filialei a declarat sâmbătă că, totuşi, aceasta este cea mai îndreptăţită să intre în CJ.

"Conform Legii partidelor politice şi statutului partidului, domnişoara Alina Popa se încadrează. Aşa că este indubitabil, nu putem schimba acest lucru", a spus Hulea, adăugând apoi grijuliu că "dealtfel nici nu ne-am propus acest lucru".

Cel mai probabil, Alina Popa, absolventă a Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea, va depune jurământul în calitate de consilier la reuniunea de marţi a deliberativului judeţean.

Cu o săptămână în urmă, Hulea afirma că eventuala desemnare a unui înlocuitor al lui Lascău în CJ nu va avea loc în mai puţin de "trei-patru săptămâni", motivând că trebuie să se întrunească şefii organizaţiilor locale ale partidului şi conducerea organizaţiei judeţene pentru a lua o decizie în acest sens.