Viitorul Spital de Boli Infecțioase și Pneumologie al Oradiei va fi mai scump. La un an după ce proiectul a fost aprobat, consilierii locali au votat, joi, actualizarea costului estimat al investiției, de la 128,3 milioane de euro, la 135,8 milioane euro, cu TVA inclus.

Pe de altă parte, tot joi, Consiliul Judeţean Bihor și Consiliul Local Oradea au aprobat un parteneriat cu Universitatea pentru relocarea, la solicitarea Direcţiei pentru Cultură Bihor, a unei părţi din şarpanta „istorică” a fostului manej din strada Vlădeasa, înainte de demolarea acestuia și ridicarea unității spitalicești.

Mai scump... 

Noul spital al Oradiei, care ar urma să fie ridicat din fonduri europene, va avea o amprentă la sol de 10.000 metri pătraţi şi va fi ridicat într-un perimetru delimitat de strada Vlădeasa şi strada Traian Blajovici. 

Costul estimat al construcţiei a trebuit ridicat la 135,8 milioane de euro cu TVA, "ca urmare a impactului creşterii preţurilor în domeniul construcţiilor în ultimul an", se arată în proiectul de hotărâre ajuns pe masa consilierilor şi aprobat cu unanimitate de voturi. 

Cu valoare istorico-arhitecturală

Tot joi, atât consilierii judeţeni, cât şi consilierii locali ai Oradiei au adoptat hotărâri ce prevăd încheierea unui "protocol de colaborare între Judeţul Bihor, Municipiul Oradea şi Universitatea din Oradea în scopul realizării în comun a unui proiect de interes public".

Este vorba, concret, de salvarea unei părţi din şarpanta fostului manej de pe strada Vlădeasa, descrisă ca având "o valoare istorico-arhitecturală".

Potrivit expunerii de motive a CJ Bihor, în decembrie 2021 Direcția pentru Cultură a avizat proiectul construirii spitalului, însă "condiţionat de luarea unor măsuri pentru relocarea unor părţi din şarpanta istorică (n.r. - a clădirii fostului manej), astfel încât aceasta (adică şarpanta – n.r.) să fie valorificată prin expunere publică, inclusiv pentru scop didactic".

De asemenea, Universitatea din Oradea şi-a exprimat un acord "pentru amplasarea unei porţiuni din acoperişul clădirii manejului" pe un teren din strada Universităţii, aflat în proprietatea Judeţului şi în administrarea instituţiei de învăţământ.

Clădirea va fi demolată, grinzile mutate

După cum au explicat juriştii Consiliului Judeţean, în condiţiile în care terenurile afectate de proiectului viitorului Spital de Infecţioase şi Pneumologie sunt în proprietatea Primăriei, dar clădirea fostului manej, rămasă pe o parte din aceste terenuri, se află în proprietatea Judeţului, aceasta urmează să fie demolată, urmând ca unele elemente ale şarpantei să fie relocate şi expuse public pe un teren din proprietatea Judeţului şi administrarea Universităţii situat pe strada Universităţii nr. 4.

"Vor fi relocate din strada Vlădeasa pe strada Universităţii doar grinzile metalice ale clădirii fostului manej, care au valoare istorică prin faptul că şarpanta avea o deschidere mare, de 30 de metri. Asemenea clădiri precum cea a fostului manej, mai există în Oradea, mai sunt patru în total, în fostele cazărmi din străzile Traian Blajovici, Vlădeasa şi Universităţii", a declarat BIHOREANULUI prof. univ. Marcela Prada, prorector al Universităţii şi consilier judeţean PNL, singura, de altfel, care nu şi-a exprimat niciun fel de vot în această chestiune, pentru a nu se pune într-o situaţie de conflict de interese.

Spital de secol XXI 

Pentru noul spital a fost alocat un teren de 3,5 hectare situat pe strada Vlădeasa din Oradea, primit de municipalitate de la Consiliul Judeţean Bihor. 

Viitorul spital al Oradiei va fi unul modern, care va răspunde standardelor secolului XXI. Construcţia va avea patru etaje şi două circuite diferite, astfel încât să poată fi adaptată pentru epidemii sau pandemii.

Va avea minimum 218 paturi pentru spitalizare continuă, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, plus 20 de paturi pentru spitalizare de zi şi 11 de terapie intensivă. Spitalul va avea şi un compartiment pentru primiri urgenţe, un ambulator integrat şi un bloc operator de dimensiuni reduse.

Unitatea medicală va avea 175 de locuri de parcare, în subteran şi la nivelul solului (din care 6 pentru persoane cu dizabilităţi). De asemenea, va avea 139 de locuri pentru biciclete.

Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească va include spaţii adecvate pentru învăţământ şi cercetare clinică (amfiteatru, săli de cursuri), farmacie, bucătărie de lapte (pentru alimentele necesare sugarilor), laborator TBC şi de biologie moleculară, morgă.

Primăria Oradea îşi propune să finanţeze realizarea spitalului din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În perioada următoare, municipalitatea va lansa licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, trecând, cel mai probabil, în documentaţie şi o clauză care să specifice că realizarea investiţiei depinde de accesarea finanţării prin PNRR.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!