Dacă până acum a „intrat” în cartiere doar ca să instaureze curăţenia, să facă locuri de parcare şi spaţii verzi, de anul acesta municipalitatea va aplica şi în cartierele de blocuri conceptul de regenerare urbană, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, primarul Ilie Bolojan.
Edilul a exemplificat cu "două zone în care vom aplica acest concept”, şi anume cea a fostei pieţe din Velenţa, unde între blocuri există improvizaţii din tablă şi grădini, precum şi zona Sovata-Carpaţi (mai precis strada Fagului), unde de asemenea sunt „garaje şi două sau trei case, din care două nelocuite”, adică „construcţii înghesuite între blocuri” pe care Primăria fie le va cumpăra, fie le va expropria, astfel încât „zonele să fie complet reamenajate” pentru ca în locul lor să fie aranjate spaţii verzi, spaţii de socializare.
Bolojan a afirmat că noţiunea de regenerare urbană „presupune prezentarea în comunităţi”, astfel încât locatarii din cele două zone vor fi consultaţi şi, mai mult, „vor fi parte a deciziilor”, în sensul că municipalitatea este interesată ca aceştia să facă sugestii şi propuneri care să fie preluate în studiile de fezabilitate.
Primarul a spus că întâlnirile reprezentanţilor instituţiei pe care o conduce cu orădenii din cele două zone vor avea loc în septembrie şi octombrie, pentru ca în ultimele două luni ale anului să poată fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiilor şi apoi proiectele tehnice.
De asemenea, Bolojan a spus că de acum înainte Primăria va pregăti în fiecare an câte două proiecte de regenerare urbană în cartiere, anul acesta fiind deja aplicată prima încercare de acest fel în zona străzii Milcovului. Aici au fost dezafectate garaje din tablă şi alte construcţii improvizate, în spaţiile astfel eliberate fiind amenajate locuri de parcare, dar şi un părculeţ şi locuri de joacă pentru copii.